Шефът на Европарламента ни хвали за преговорите с ЕС

Посланието на европейския парламент към България е, че подготовката на страната за присъединяване към ЕС се е развила изключително успешно и много бързо, заяви председателят на европейския парламент Патрик Кокс след среща с шефа на Народното събрание Огнян Герджиков. По думите на Кокс депутатите в европейския парламент искат да са сигурни, че България ще получи това, което заслужава, а именно договор за присъединяване към ЕС в ранен етап.

Кокс ще говори в сряда пред Народното събрание за предизвикателството пред държавната политика преди присъединяването ни към ЕС.

Огнян Герджиков каза, че двамата са говорили за европейското бъдеще на България, за изборите за следващия Европейски парламент, за мястото на България като наблюдател още след подписването на договора за присъединяване в началото на 2005 г.

По всеобщо мнение този Европейски парламент е най-успешният в историята и основна заслуга за това има Патрик Кокс, коментира Герджиков.

За изключителната подкрепа в усилията на България за бърз напредък към присъединяването ни към ЕС Патрик Кокс получи от президента Георги Първанов най-високо държавно отличие - орден "Стара планина І степен"

Кокс заяви, че приема това високо държавно отличие като признание за европейския парламент.

Президентът Георги Първанов заяви, че през всичките тези години европейският парламент и неговият председател са откликнали на нашите съмнения и тревоги и са подкрепяли българската позиция в преговорния процес. Държавният глава даде висока оценка за работата на смесения парламентарен комитет България-ЕС, като изрази надеждата, че и при новия състав на парламента ще бъдат поканени наблюдатели от Народното събрание, каквато бе волята на досегашния парламент.

Председателят на европейския парламент изрази увереност, че след подписването на договора за присъединяването ни към ЕС, европейският парламент ще покани български наблюдатели за участие в неговата работа. Патрик Кокс заяви, че след приключването на техническите преговори на България с ЕС следва демократичната страна на въпроса с обясняването пред обществото какво означава на практика подготовката за членство в ЕС.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?