Шефът на Европол: Да се осуети всяка терористична заплаха е изключително трудно

Шефът на Европол: Да се осуети всяка терористична заплаха е изключително трудно

Големият брой радикализирани мюсюлмански екстремисти в Европа, отсъствието на командна структура при тях и това, че използват все по-усъвършенствани похвати, затруднява изключително много правоохранителните агенции да парират всяка терористична атака, заяви директорът на Европол Роб Уейнрайт, цитиран от Асошиейтед прес.

Европа трябва да сътрудничи по-тясно за предотвратяване на атаки като кървавите атентати в Париж миналата седмица, каза в интервю за агенцията Уейнрайт.

"Мащабът на проблема, разпръснатият характер на мрежата, внушителният брой замесени хора прави извънредно трудно дори за много добре функциониращи антитерористични агенции като френската да осуетят всяка атака, отбеляза той.

В мрачната оценка шефът на полицейската служба на Европейския съюз посочи, че заплахата се видоизменя, като контролираните от конкретно командване клетки са заменени от "хиляди независими извършители или полунезависими предполагаеми терористи", които трудно могат да бъдат проследени. "Мисля, че това е същинският проблем пред разузнавателната общност в момента", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?