Шефът на финансовия надзор призован на разпит по делото "Брендо"

Прокуратурата отказва да уточни каква връзка търси между Стоян Мавродиев и Евелин Банев

Стоян Мавродиев сн. БГНЕС

Шефът на Комисията за финансов надзор (КФН) и бивш депутат от ГЕРБ Стоян Мавродиев е призован на разпит по делото за пране на пари срещу сочения от МВР за "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо. Това става ясно от справка в деловодната система в сайта на Софийския градски съд (СГС), където е отбелязано, че лице с имена Стоян Тодоров Мавродиев е свидетел по НОХД 1030/2010 г. (това е номерът на делото срещу Банев и още трима души – бел.ред.).

 

Освен това имената на шефа на КФН излизат и при проверка в Търговския регистър, където е видно, че той е бивш съдружник с други двама свидетели по делото – Свилен Исаев и Андон Георгиев, първият от които бе разпитан в сряда.

 

По неофициална информация от държавното обвинение, Мавродиев ще бъде разпитан от СГС на 14 февруари по искане на прокуратурата. Той е призован в едно от предишните си качества – като собственик на фирма за регистрация на офшорни дружества и продажба на вече регистрирани дружества.

Справка в Търговския регистър потвърждава, че и до днес той притежава "Рийл естейт венчърс" ЕООД, а към 2005 г. управител на дружеството е бил адвокатът Свилен Исаев. Андон Георгиев пък в момента е "дясна" ръка на шефа на КФН – той заема поста на главен секретар в комисията.

От показанията на Исаев в сряда обаче не стана ясно каква всъщност цел преследва прокуратурата, настоявайки за изслушването на тези трима нови свидетели в самия край на процеса срещу Брендо. Призованият бивш съдружник на Мавродиев разказа пред съда най-общо за бизнес начинанията си с другите двама покрай фирмата "Юнайтед Консултинг Акаунтинг" ЕООД, чийто управител е Димитър Младенов – настоящ управител и на "Рийл естейт венчърс".

Младенов е в управлението на общо 5 фирми, регистрирани в България и занимаващи се с правни, данъчни и финансови консултации. Четири от тях са регистрирани на един и същ адрес на столичния бул. "Джеймс Баучер". Всичките пет фирми са собственост на офшорката "Юнайтед Консултинг Лимитед", регистрирана на Вирджинските острови, показва справка в правните регистри.

Фирми, свързани с Мавродиев, са попаднали в полезрението на прокуратурата още по време на досъдебното производство за пране на пари срещу Банев, уточниха пред Mediapool в петък отлично информирани източници, пожелали да не бъдат назовавани.

 

Странното в случая е, че наблюдаващият прокурор по делото "Брендо" Мариана Станкова всъщност не мотивира по никакъв начин желанието си шефът на КФН да даде показания. Аргументира се с формалното "във връзка с предмета на доказване", което по никакъв начин не издава какво всъщност ще опита да установява с включването на Мавродиев в процеса.

 

Още по-странна пък е официалната позиция на Софийската градска прокуратура (СГП), която препраща всички въпроси по темата към СГС с довода, че "делото се намира в съдебна фаза".

 

Според обвинителния акт срещу Евелин Банев, той е "изпрал" два милиона евро, превеждайки ги през банковата сметка на бащата на Константин Дишлиев – собственик на фирма "Прайвит файнънс юнион", който бе убит през май 2005 г. Според прокуратурата Брендо е сформирал престъпна банда заедно с бившата си съпруга Моника Добринова, вдовицата Десислава Дишлиева и Симо Карайчев.

През април 2007 г. съдът наложи арест на Банев, а пет дни по-късно в дома си беше убита Йорданка Запрянова - свекърва на Дишлиева, смятана за основен свидетел срещу Брендо и снаха ѝ.

Година и половина по-късно, вече на свобода, подсъдимият разкри пред Нова телевизия, че бившият вътрешен министър Румен Петков го убеждавал да свидетелства срещу братята Красимир и Николай Маринови-Маргините. Те бяха окончателно оправдани през февруари за подготовката на убийствата на ген. Любен Гоцев, финансиста Никола Дамянов и приживе близкия до Амигоса - Иван Тодоров-Доктора.

Делото за пране на пари срещу Банев бе натоварено със сериозни очаквания да покаже ефективността на борбата с престъпността, тъй като той бе сочен от разследващите за основен "перач" на парите на прочутите братя Маргини. По-малкият Маргин изчезна безследно, след като бе заподозрян за убийството на радиоводещия Боби Цанков в началото на 2010 г.

За момента не е ясно каква точно връзка държавното обвинение е засякло между фирмите на Мавродиев и тези на Банев. Шефът на КФН е икономист, специализиран във финансовите и данъчните консултации. Името му стана известно в публичното пространство преди повече от пет години, когато се учреди първо движението, а после партията ГЕРБ. Той е един от авторите на предизборната икономическа програма на сегашната управляваща партия.

Мавродиев бе избран за народен представител от ГЕРБ през 2009 г., но напусна парламента, след като стана председател на КФН през 2010 г. Миналата година между него и финансовия министър Симеон Дянков възникна напрежение, когато той отказа да пусне в комисията инспектори от подчинената на Дянков Агенция за финансова инспекция. А инспекторите искаха да проверят дали е верен сигналът, подаден до финансовия министър, за огромни бонуси, които се раздавали в регулаторния орган.

Шумът около регулатора стихна, след като членът на КФН Димана Ранкова подаде оставка по "лични причини". Не бяха тайна крайно обтегнатите ѝ отношения с Мавродиев.

Самият Мавродиев не бе открит за коментар, тъй като не отговаря на телефона си. От пресслужбата на Комисията за финансов надзор също не успяха да съдействат за откриване на шефа си, но коментираха, че ако има "някаква" призовка, той със сигурност ще се отзове на нея, а иначе било абсурдно да се свързва името му с процеса "Брендо".

Споделяне

Още по темата

Още от България