Шефът на финансовия надзор успя да се измъкне от делото "Брендо"

Обвинението поиска 12 години затвор за Банев

Евелин Банев - Брендо сн. БГНЕС

Шефът на Комисията по финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев, който от началото на месеца категорично отрича информацията, че е призован като свидетел по делото за пране на пари срещу Евелин Банев-Брендо и още трима души, в четвъртък успешно успя да избегне явяването пред Софийския градски съд (СГС).

За разпита му настояваше наблюдаващият прокурор Мариана Станкова, която обаче така и не пожела да уточни какво иска да да изясни по делото чрез призоваването на Мавродиев.

Както Mediapool вече писа, шефът на КФН бе призован в едно от предишните си качества – като собственик на фирма за регистрация на офшорни дружества и продажба на вече регистрирани дружества.

В четвъртък обаче се оказа, че той няма да се яви заради невъзможността да бъде редовно призован за заседанието на съда. СГС докладва, че на 29 януари Мавродиев и представил болничен лист, както и актуален адрес, на който да бъде уведомен за датата на разпита му.

На 12 февруари въпросният адрес е бил посетен от призовкар, който установил, че шефът на КФН от години не живее там. Затова Мавродиев бил потърсен на работното му място в КФН, но се оказало, че още е в болнични. Подчинените му отказали да дадат на призовкаря телефонния му номер, на който да бъде уведомен за делото.

Така се стигна до абсурдната ситуация прокурор Станкова да го предложи за заличаване от списъка със свидетели, като същевременно настоя той да бъде глобен. Това обаче нямаше как да се случи, тъй като той не е бил редовно призован и съответно съдът няма как да предположи, че Мавродиев е знаел, че трябва да се яви в СГС.

Поредно опровержение, че Мавродиев не е свидетел по делото

В залата обаче дойде другият поискан от прокуратурата в последния момент свидетел – Андон Георгиев, който е дългогодишен съдружник на Мавродиев и настоящ главен секретар на финансовия надзор.

Той даде подробни разяснения за това как функционират офшорните зони и как се регистрират подобни дружества. Разказа, че Мавродиев е създател на "Юнайтед Консултинг", която основал "от нищото" през 1996 г.

Споменавайки връзката на Мавродиев с тази фирма, Георгиев на практика отново опроверга неофициалната версия на шефа си, че е станало съвпадение на имената и той не е свидетел по делото "Брендо".

Справка в Търговския регистър потвърждава, че и до днес Мавродиев притежава "Рийл естейт венчърс" ЕООД, а към 2005 г. управител на дружеството е бил адвокатът Свилен Исаев, който също даде показания по делото преди време.

Призованият бивш съдружник на Мавродиев разказа пред съда най-общо за бизнес начинанията си с другите двама покрай фирмата "Юнайтед Консултинг Акаунтинг" ЕООД, чийто управител е Димитър Младенов – настоящ управител и на "Рийл естейт венчърс".

Младенов е в управлението на общо 5 фирми, регистрирани в България и занимаващи се с правни, данъчни и финансови консултации. Четири от тях са регистрирани на един и същ адрес на столичния бул. "Джеймс Баучер". Всичките пет фирми са собственост на офшорката "Юнайтед Консултинг Лимитед", регистрирана на Вирджинските острови, показва справка в правните регистри.

"Имената ни се забъркват в тънка нишка, все едно офшорният бизнес е нещо мръсно", възмути се в четвъртък пред съда Андон Георгиев. Уточни също, че "от 2000 г. има удоволствието да работи с него (Мавродиев – бел.ред.)".

След това на Георгиев бяха предявени четири документа с подписа на Мавродиев, който той се съгласи да опита да разпознае. Първоначално главният секретар на КФН заяви, че е 95% сигурен, че това е подписът на Мавродиев, но след това се поправи и заяви - "като че ли не е". Поясни, че имало много фалшификати, "защото е много престижно да кажеш, че Мавродиев ти е заверил документ".

"Заверката, която е направил г-н Мавродиев... ако я е направил той, разбира се, удостоверява само, че един лист е сниман на ксерокс и след това е заверен", побърза да отбележи Георгиев.

След разпита на свидетеля съдия Костадинка Костадинова даде ход на пледоариите. Първа бе прокурор Станкова, която над час чете тихо и монотонно обвинителния акт срещу Брендо, бившата му съпруга Моника Добринова, вдовицата на убития през 2005 г. Константин Дишлиев – Десислава и Симо Карайчев.

Накрая с декларативен тон обвинителката обобщи, че вината на четиримата подсъдими е безспорно доказана и поиска от съда да наложи на Брендо 12 години затвор. За Добринова поиска около 3 години, а за Дишлиева и Карайчев – по около 6. И за четиримата прокуратурата пледира за максимални глоби.

Според обвинителния акт срещу Евелин Банев, той е "изпрал" два милиона евро, превеждайки ги през банковата сметка на бащата на Константин Дишлиев – собственик на фирма "Прайвит файнънс юнион". Според прокуратурата Брендо е сформирал престъпна банда за пране на пари от наркотрафик.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?