Шефът на финансовото разузнаване: Десетки милиони лева може да влязат в хазната

Десетки милиони могат да бъдат събрани в бюджета, защото престъпленията, обхванати от този закон, генерират огромни финансови ресурси и ако лицата, които извършват тези престъпления, бъдат наказани по общия ред на Наказателния кодекс, то тогава чрез този закон биха могли да бъдат събрани значителни суми, които са били генерирани чрез извършването на тази престъпна дейност, заяви пред БНР шефът на финансовото разузнаване Васил Киров.

За миналата година бюрото е предало на правоохранителните органи данни за около 300 милиона евро, за които има съмнение, че са добити чрез престъпна дейност. Киров посочи, че това е една "незначителна част" от целия ресурс, с който оперира организираната престъпност.

Той обаче изрази опасения, че законът за конфискацията няма да оправдае големите очаквания на обществото, защото в неговия обхват не е имуществото на незаконно забогателите, а само на тези, за които се докаже, че са го натрупали чрез престъпления.

Според шефа на финансовото разузнаване Васил Киров този закон, който тепърва ще се обсъжда в парламента, ще проработи само ако съдебната система реши да го прилага спрямо забогателите от престъпления.

Действието на този закон е тясно свързано с функционирането на наказателноправната система, с функционирането на съдебната система. Ако съдебната система изпълни своята функция по наказване на извършителите на престъпни деяния, то тогава този закон ще работи, заяви Киров.

Неговата служба ще предоставя информация за финансовите потоци - сметки в търговските банки, имущество на хора, които попадат под ударите на закона.

Киров обясни, че няма да се правят списъци на престъпни босове, а ще започне "проучване" кой има присъди за престъпленията, визирани в закона, и на базата на тези списъци, ще се прави проверка на имуществото на всички осъдени за 5 години назад.

Отделно, на проверка ще подлежи имуществото на всеки, по отношение на който е възбудено наказателно производство за тероризъм, контрабанда, трафик на оръжие или наркотици, пране на пари и др. престъпления, чрез които се финансира организираната престъпност. Преглед ще има и за доходите на хора, чиито наказателни производства са прекратени - починали, невменяеми или с амнистия.

Той определи закона като ценен, защото разширява възможностите на наказателното преследване за конфискуване на имуществото, което е придобито по престъпен начин.

Киров подчерта, че позитивна част на закона е и възможността да се конфискува имущество, прехвърлено на близки на престъпника.

Като друг преимущество той посочи и правомощието да бъде конфискувано имущество, придобито по престъпен начин, и от юридически лица тогава, когато тези юридически лица се контролират от лицата, извършили престъпна дейност.

Могат да пострадат богати българи, които са извършили престъпление, и това е установено по съответния начин. А богатите българи, които нямат нищо общо с престъпната дейност, могат да бъдат абсолютно спокойни, заяви Киров по повод опасенията, че законът може да се използва за репресии.

По думите му може да се очаква реакция срещу закона от определени кръгове, които са натрупали своето състояние чрез престъпна дейност. Това обаче в никакъв случай не би следвало да намалява нашия ентусиазъм в опита ни да въведем тези важни инструменти за обезпечаване доминирането на обществения интерес.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?