Шефът на финансовото разузнаване поиска автономност в българското „ФБР”

Шефът на финансовото разузнаване поиска автономност в българското „ФБР”

Въпреки че ще бъде извадено от Министерството на финансите и ще мине в новата Национална агенция по сигурност (НАС), финансовото разузнаване трябва да запази известна автономност. Това каза пред Инфо радио в петък директорът на сегашната Агенция за финансово разузнаване Васил Киров по повод структурирането на новата служба, по-известна вече като „българското ФБР”.

Бъдещата агенция по сигурност, в която ще влязат финансовото разузнаване, Национална служба “Сигурност”, в момента под шапката на МВР, и военното контраразузнаване, ще се бори с финансовите злоупотреби, корупцията по високите етажи на властта, организираната престъпност и пр. Замисълът на управляващите е законопроектът за нея да бъде гледан до края на септември поне на първо четене в парламента, а до края на годината тя да започне работа.

Според Киров един от важните принципи при структурирането на НАС е както запазването на автономията на финансовото разузнаване, така и “принципът нанезависимостта на вземането на решения, принципът на съхраняването по особен начин на финансовата, в това число на банковата информация, която постъпва в тази организация, и недопустимостта тази информация да бъде достъпна на други структури, независимо дали те са част от една по-голяма структура или не са”, обясни Киров.

По думите му всичко това трябва да бъде отразено в готвения от управляващите законопроект. Според Киров промяната ще наруши до известна степен нормалния ритъм на работа и въпросът бил това да бъде минимално.

По повод все още спорните въпроси около това дали агенцията ще има разследващи функции, шефът на финансовото разузнаване коментира, че това не засяга особено неговото сегашно ведомство, защото то нямало отношение към оперативната част, а функциите му били „финансово-аналитични”.

Киров обясни, че във ведомството му продължават да получават информация с „изключително високо качество от банковата система, от другите елементи на финансовия сектор”.

„Работим по доста интересни случаи, в това число през лятото, което се оказа доста горещо и в двете насоки”, каза Киров и допълни, че скоро ще бъдат повдигнати нови обвинения за финансови нарушения. Проверявали се сметки на хора, за които МВР имало „криминални записи”.

“Финансовите институции са доста чувствителни в това отношение и рядко пропускат упражняване на своите компетентности, свързани с предоставяне от финансовото разузнаване на информации за лица, които не са с добра репутация”, посочи Киров.

Споделяне

Още от България