Шефът на фонд "Земеделие" е сменен при съмнителна процедура

Битката между лобитата е за милиардите по селската програма

Мирослав Николов. Снимка : БГНЕС

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) затъва в тотален управленски хаос, след като изпълнителният директор и заместничката му най-после бяха сменени по искане на земеделския министър, но изборът на временен шеф е юридически спорен, а двамата освободени твърдят, че проведеното заседание на Управителния съвет не е било легитимно.

 

Продължаващата седмици наред скрита и явна война между министър Димитър Греков и директора на фонда Мирослав Николов, преминала през различни тежки обвинения между тях, на пръв поглед приключи в четвъртък със съобщението на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), че управителният съвет на ДФЗ е освободил Николов и зам.-директора Виолета Александрова, а за временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на фонда е избран Явор Гечев, зам.-министър на земеделието от БСП , отговарящ за Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

 

Малко по-късно Николов и Александрова изразиха съмнения относно легитимността на проведеното заседание и взетите решения. Те продължават да смятат, че са на постовете си. Пред БНТ Николов нарече случващото се "политически рекет срещу висши държавни чиновници".

 

Междувременно от пресслужбата на правителството уточниха, че премиерът Пламен Орешарски не е освободил от длъжността на зам.-министър Явор Гечев. Не стана ясно дали назначението на Гечев е съгласувано с премиера, каквото е изискването в устройствения правилник на фонд "Земеделие".

 

Юристи коментираха пред Mediapool, че Явор Гечев не може да съвместява двете длъжности, защото е в явен конфликт на интереси. Причината е, че като зам.-министър Гечев контролира разходването на средствата и изпълнението на ПРСР и с назначаването му за изпълнителен директор на фонда ще трябва да се контролира сам себе си, макар и временно.

 

Според съобщението на ДФЗ, освен смяната на директорите, управата е одобрила и отпускането на близо 20 млн. лв. по различни схеми на държавни помощи. Сред тях са за компенсиране на загуби за пропаднали площи заради лоши климатични условия, за ваксинация на животни и др.

 

Това решение явно цели да парира заканите за протести на фермери и животновъди.

 

Версиите

 

Битката във фонда не е по партийна линия, а за това кой да контролира и управлява разходването на милиарди по селската програма, твърдят членове на управителния съвет, които отказват да участват в нея.

 

Загадка остава защо решението за уволнение на Николов и Александрова не е било взето от управителния съвет още на заседанието в сряда, когато очевидно привържениците на Греков са имали мнозинство. Вместо това се разигра цирка с оставките на членовете на съвета в знак на несъгласие с отказа на двамата директори да подадат своите. Според пресцентъра на МЗХ Греков не приел оставките на управителния съвет.

 

Не е ясно и кой е присъствал на заседание в четвъртък. Министерството на регионалното развитие няма свой представител, а зам.-министърът на финансите Людмила Елкова не е участвала. Според неофициална информация зам.-министърът на икономиката Анна Янева пък е гласувала "против" махането на директорите. Тя не бе намерена за коментар на мобилния си телефон.

 

"Аз се съмнявам, че днес е имало легитимно заседание на управителния съвет, защото вчера имаше заседание, на което членове на УС подадоха своите оставки. Това, което беше обявено от пресцентъра на МЗХ беше, че всички членове са подали оставки, защото не могат да работят под този натиск. Затова днес не знам кой е присъствал на това заседание, дали е имало кворум и протокол на това заседание", каза Николов пред БНТ.


"За да се свика легитимно заседание на УС, трябва четири дни предварително да се разпространи дневния ред със съответните точки, проекторешенията. Това е надлежният ред и той трябва да се следва", допълни Виолета Александрова.

 

Николов заяви, че не вижда мотиви в исканата му оставка от министър Греков. На критиките, че са бавили проекти, той отговори, че те били забавени преди неговото назначение през ноември. Тези проекти е трябвало да бъдат завършени до юли миналата година, а вторият цикъл - до октомври, посочи Николов. По думите му за последните 8 месеца няколко пъти е пътувал до Брюксел, а в останалото време е работил без взимане на почивка. Николов и Александрова заявиха, че са консенсусни хора и са искали да си свършат работата до край.

 

Членове на управителния съвет на фонда обаче коментираха пред Mediapool, че с тях е било невъзможно да се говори. Общуването било трудно. Николов и Александрова отказвали срещи с министър Греков, а шефът на фонда не идвал и на заседание на управителния съвет. Бенефициенти също многократно се оплакваха от "семейството", както ги наричат, а Светият синод дори се възмути от държанието им.

Битка за милиарди

Попитана дали съзира в този тежък конфликт с министър Греков, конфликт между ДПС и БСП, Александрова заяви: "Как ще обясните, че на вчерашното заседание по коридорите на министерството бродеше зам.-председател на ДПС, който оказваше натиск върху хората там".

 

От думите на Николов по-рано в четвъртък пред бТВ се разбра, че бродещият из коридорите е Рушен Реза от ДПС.


Мирослав Николов пък определи случващото се като политически рекет срещу висши държавни чиновници. "В ДЗФ има големи интереси. При мен идват много сигнали от различни места", каза той без да конкретизира.


Според Николов най-големият проблем е, че Програмата за селските райони е без сертифициращ орган. Този орган трябваше да го избере министърът на земеделието. За целия мандат на министър Греков той не съумя да избере сертифициращ орган на Програмата за развитие на селските райони – два пъти се проваля процедурата, сега е на път да се провали отново, защото двама от кандидатите обжалват документите.

За периода октомври 2012 – октомври 2013 има 1.180 млрд. евро, които не са сертифицирани и са под риск. Те са платени и ще останат май за сметка на бюджета, коментира Александрова.


Представяте ли си каква дупка в бюджета се отваря за следващото правителство, попита тя.

И ДАНС привикана на помощ


"Аз съм заплашван директно пред свидетели в управителния съвет. Министърът член на ДАНС ли е или на някакви силови структури", попита Николов по повод информацията, че ДАНС се е опитала да му отнеме допуска до класифицирана информация.


Ако служебният министър, който дойде след оставката на настоящето правителство, не иска да работи с това ръководство на ДФЗ, Николов и Александрова заявиха, че ще подадат оставки доброволно.

По-рано през деня пред бТВ Николов се оплака за пореден път от институционален натиск, оказван му от министър Греков. По думите му Греков му е спретнал "активно мероприятие" след вчерашното провалено заседание на управителния съвет на разплащателната агенция.

Николов обясни, че министърът му казал, че или си подава оставката, или ще му бъде отнет допускът до класифицирана информация. Половин час по-късно пред сградата на фонда се появили двама служители на ДАНС, които опитали да връчат документи за отнемане на допуска на Николов, но по думите му те били набързо скалъпени и дори името му било сбъркано.

Мирослав Николов обясни, че евентуалното отнемане на правомощията му да борави с класифицирана информация не би попречило принципно на работата му, но това бил опит за дискредитация.

Според Александрова натискът, който им се оказва, е свързан с овладяването на директните плащания, които фондът прави. Тя посочи, че Програмата за развитието на селските райони е единствената, която в момента не е спряна и работи.

”Програмата работи по правилата, така че вие си отговорете дали това е борба за крайните плащания”, обясни Александрова. Николов допълни, че ”риба най-добре се лови в мътни води”, тъй като предстояла смяна на властта и назначаването на служебен кабинет.

БСП видя заплаха за 200 проекта за 300 млн. лв.

Най-важно на този етап е ДФЗ да подпише договорите за проекти по ПРСР, които са финализирани и за които вече има възможност да бъдат прехвърлени средства, за да бъдат договорирани по старата програма, с цел да не се изпуснат средства, коментира пред БНР шефът на парламентарната земеделска комисия Светла Бъчварова от БСП. Това са около 200 проекта, които ако не бъдат приключени, ще доведат до загубата на около 300 млн. лв.по ПРСР.

По думите на Бъчварова недобрата координация между земеделското министерство и ДФЗ е довела до конфликт, който е излязъл извън рамките на нормалните възможности за решаване.

Три земеделски организации междувременно изразиха притеснението си от"срамните спектакли, които се разиграват между двете институции" в писмо до премиера Пламен Орешарски и го призоваха да вземе спешни мерки , за да не останат десетки хиляди земеделски производители, общини и малки фирми без евросубсидиите.

Споделяне

Още по темата

Още от България