След продължително противоборство със здравния министър

Шефът на фонда за лечение на деца Ива Станкова подаде оставка

Д-р Ива Станкова

Шефът на Фонда за лечение на деца д-р Ива Станкова е подала оставка, съобщи министърът на здравеопазването Таня Андреева в четвъртък.

С това се слага край на напрежението между нея и д-р Станкова около фонда, подложен на остра критика от пациентски организации, родители на нуждаещи се от лечение деца и дори от членове на Обществения съвет заради неефективната си работа.

Недоволството от функционирането на фонда и сигналите на родители за забавени и дори неразгледани с месеци досиета на болни деца доведоха до възлагането на проверка на фонда от инспектората на здравното министерство. Одитът установи наличието на пропуски в работата на институцията.

Преди близо две седмици министър Андреева обяви, че д-р Станкова "вероятно" ще подаде оставка. Думите ѝ бяха приети като анонс, че е въпрос на часове шефката на фонда да се оттегли.

"Миналата седмица имахме с нея (Станкова - бел. ред.) разговор по повод доклада на медицинския одит. Тя помоли за една седмица да помисли дали може да се справи с предизвикателствата, защото аз ѝ казах цялата философия на фонда за лечение на деца”, обясни Андреева. По думите ѝ, предстои промяна в устройствения правилник, в начина на работа, за което директорът трябва да прецени ситуацията и как ще продължи да работи", заяви Таня Андреева на 12 март.

"Днес д-р Станкова трябваше да съобщи своето решение, както и нейното виждане като директор на фонда за подобряване на работата с оглед по-големия брой досиета, който фондът вече разглежда, както и с оглед на това да се координира по-добре процесът така, че да няма забавяния от страна на експертите и от страна на самия фонд", допълни тогава министърът.

Часове след тези думи Ива Станкова обяви, че няма намерение да подава оставка, поне докато не свърши възложената от министъра работа - да изготви нова стратегия на базата на "нова философия" за работа на организацията, от която зависи оздравяването на тежко болни деца, а често и животът им.

Станкова обясни още, че лично здравният министър я е поканила да оглави фонда през октомври миналата година, "гласувала ѝ е доверие" и тя смята да оправдае това доверие.

На следващия ден задочната размяна на "поискана/неподадена оставка" продължи. Андреева обяви, че "няма да се колебае да махне шефа на Фонда за лечение на деца Ива Станкова, ако тя не си върши работата".

Министърът заяви още, че "д-р Станкова е добър лекар, педиатър, менажирала е медицински център и има много предложения за промяна в работата и оптимизацията във фонда и аз ѝ казах, че разчитам на нейната добра преценка дали би могла да се справи с промяната на философията на работата на фонда, защото той не може да функционира по този начин".

От думите на министър Андреева в четвъртък не станаха ясни формалните причини за оставката на Ива Станкова. По думите ѝ самата Станкова "не пожелала да коментира мотивите за оставката си - били лични".

Д-р Станкова е представила отчет за работата си пред министъра. Започнали са много добри инициативи за оптимизация на работата на фонда, обясни Андреева, която очаква другата седмица Общественият съвет към фонда да е готов с окончателния вариант на правилника за работата и за новия начин, по който той ще функционира.

"Очевидно има проблеми, те не са от вчера, но по ред причини фондът трябва да има нова философия, по която да съществува и да не се допускат подобни трусове в работата му", каза още Андреева.

Тя оцени работата на д-р Станкова по отношение на въвеждането на ред при разходването на ресурса на фонда за настаняване на деца, лекувани в чужбина, преводи, квартири и др., с което на фонда годишно ще се спестят 300 хиляди лева.

"Аз лично нямам впечатления дали д-р Станкова умишлено е забавяла или е правила подбор на досиетата на децата, чакащи отговор от фонда за лечение, допълни Андреева.

Здравният министър няма много силни позиции в правителството на Пламен Орешарски заради тежките проблеми в здравеопазването, които предизвикват често напрежение между министерството, здравната каса, пациентските и съсловните организации, фармацевтичните дружества. Нередки са разногласията между Андреева и шефът на здравната каса Румяна Тодорова, последното от които бе за болничното финансиране.

И Румяна Тодорова (сестра на евродепутата Илияна Йотова - бел. ред.), и Ива Станкова имат силни позиции в средите на БСП (Станкова бе депутат от левицата - бел. ред.), а конфликтното отношение на Андреева към тях не допринася за доброто разположение на управляващата партия към нея.

Неотдавна плъзнаха слухове, че ДПС ще поиска оставката на Андреева заради "неадекватното ѝ поведение като министър". Това бе опровергано лично от лидера на движението Лютви Местан, който повтори, че до евроизборите няма да има смяна на министри.

Споделяне

Още по темата

Още от България