Шефът на фонда за лечение омаловажи подмяната на решения - били “технически грешки“

Пилософ се обяви за жертва на “организирана кампания“, но призна за нарушения на правилника

Владимир Пилософ, сн: БГНЕС

Директорът на Фонда за лечение на деца Владимир Пилософ отрече да налага еднолични решения и да подменя волята на Обществения съвет, с каквито мотиви четирима негови представители подадоха оставки за седмица. “Това е организирана кампания с ограничен репертоар“, коментира Пилософ пред БНТ във вторник и допълни, че нападките срещу него от напусналите членове на Обществения съвет започнали още при встъпването му в длъжност.

Пилософ обаче призна за възможни грешки в протоколите от заседанията, както и че те не се представят навреме за подпис от членовете на Обществения съвет, което представлява нарушение на правилника на фонда и поставя под въпрос легитимността на взетите решения, тъй като голям брой членове отказват да ги подпишат в този им вид.

Всички напуснали Обществения съвет на фонда, както и част от тези, които не са подали оставка, твърдят, че гласуват по определен начин дали едно дете да се лекува у нас или в чужбина, колко средства да се отпуснат за терапията и т.н., а впоследствие за подпис им се предлагат протоколи с друго съдържание. Така дете, което вече е одобрено например, в протокола присъства като отложено. Друго, което не е одобрено, фигурира в протокола като одобрено, и други съвсем не маловажни подробности, които обаче според Пилософ са “технически грешки“.

А направените от членове на съвета в писмена форма забележки и корекции, не се отразяват от Пилософ. Неговият отговор на тези обвинения е, че той и администрацията не смогват да се занимават с това: “Администрацията на Фонда е 8 души, заедно с мен. Какво да правим първо? Да отговаряме на членовете на обществения съвет, да движим преписките, за да могат всички деца да заминат там, където трябва и да получат каквото трябва...? Има и по-добри примери - има членове на обществения съвет, които заради някакъв проблем дойдоха на място, седнахме, огледахме и се оказа, че няма проблем. Окончателните решения в крайна сметка се подписват от директора. Но е възможно някъде да бъде допусната някаква грешка. Това не означава, че някой подменя“.

Освен това Пилософ призна публично, че не представя навреме за подпис протоколите от заседанията. По думите му протоколът за предходно заседание се дава за подпис на следващото, т.е. след около две седмици, докато правилникът изисква това да става в два работни дни.

До момента здравното министерство отказва да вземе отношение по разпадането на фонда и изнесените от напускащите членове данни за нарушения, което е проява на двоен аршин в качеството му на принципал. Припомняме, че през ноември миналата година МЗ спря плащанията на Фонда за лечение на деца под претекст, че не са предоставени протоколи от заседания – твърдение, което беше оборено от представители на Обществения съвет с документи и официални писма.

Сега при публично признание за неизрядни протоколи обаче министерството няма реакция.

Същевременно се очаква оставката и на представител на пациентска организация от Обществения съвет на фонда, с което от 17 души в него ще останат 12 при необходими минимум 8 гласа за вземане на решение. Това силно ще затрудни работата на фонда, тъй като заради професионални ангажименти представителите на медицинското съсловие по-често отсъстват от заседания.

Същевременно за следващата сряда – 5 октомври родители на кандидатстващи за лечение деца подготвят протест заради лошата комуникация с администрацията на фонда и необосновани според тях откази за лечение.

Споделяне

Още по темата

Още от България