Шефът на "Формула 1" поиска да купи "Сааб"

Шефът на "Формула 1" поиска да купи "Сааб"

Шефът на "Формула 1" Бърни Екълстоун е обявил, че иска да купи шведската автомобилна компания "Сааб", предаде в петък ББС. Това е станало непосредствено след като изтече срокът за публичното обявяване на интересите за придобиване на компанията.

Бърни Екълстоун се е споразумял за партньорство с частната инвестиционна компания "Genii Capital", регистрирана в Люксембург, която неотдавна инвестира в участието на "Рено" във "Формула 1".

В изявление на офшорната компания се казва, че тя "ще се стреми към успешното сключване на сделката с участието на всички заинтересовани страни".

Автомобилостроителят "Сааб", който има над 60-годишна история, е собственост на американския гигант "Дженеръл Мотърс" (GM), който също изпитва сериозни финансови затруднения и миналата година обяви банкрут.

GM неведнъж се опитваше да продаде шведския си актив, но постъпилите предложения се отхвърляха заради недостатъчното финансиране.

В сряда ръководителят на "Дженеръл Мотърс" Ед Уитакър заяви, че най-вероятният изход ще бъде ликвидация на "Сааб", тъй като нито един потенциален купувач не е в състояние да финансира сделката.

През декември миналата година холандският производител на елитни автомобили "Спайкър" отправи ново предложение към "Дженеръл Мотърс" за покупката на "Сааб".

В най-старата шведска компания работят 3400 души от Швеция и около 8 хиляди са заети в предприятия, които доставят части. През 2008 г. "Сааб" отчете загуби за 412 млн. долара, а на печалба за последен път бе през 2001 г.

По-късно в петък на очакваното с голям интерес общо събрание на съвета на директорите на "Дженеръл Мотърс" бе взето решение да се пристъпи към ликвидация на "Сааб".

"Действително получихме няколко предложения за "Сааб", заяви говорителят на "Дженеръл Мотърс" за Европа Щефан Вайнман. "Със сигурност потвърждавам, че получихме предложение от "Спайкър", но що се отнася до останалите, наистина не искам да посочвам имена", коментира Вайнман.

Говорителят поясни, че GM ще продължи постепенното прекратяване на дейността на шведския автомобилостроител, както беше обявено през декември, като същевременно обмисля новите предложения за продажба на марката.

"Като цяло двата процеса ще продължат едновременно, което значи, че ще продължим да затваряме и в същото време ще разгледаме предложенията и ще ги анализираме, за да видим дали можем да намерим решение, което да е добро за всички", заяви Вайнман.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?