Шефът на газовия оператор поема ДКЕВР

Шефът на газовия оператор поема ДКЕВР

Сегашният изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" Ангел Семерджиев ще бъде предложен за председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщи във вторник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Кандидатурата ще бъде гласувана от правителството следващата сряда, допълни той.

Така бе сложен край на множеството спекулации относно наследника на сегашния регулаторен шеф Константин Шушулов, чийто втори мандат изтича на 10 септември т.г. Седемдесет и една годишният професор вече заяви, че няма да иска трети мандат.

Сред спряганите имена за нов председател на комисията, която определя политиката и цените в енергийния отрасъл, бе това на заместника на Шушулов – Валентин Кирчев. Другите спекулации бяха, че постът ще бъде даден на човек от Е.ОН, защото това електроразпределителното дружество засега е без висш представител в новата власт, след като прокуристът на ЕВН Трайчо Трайков стана министър, а Георги Миков от управата на ЧЕЗ оглави НЕК.

Семерджиев стана шеф на държавния газов оператор през 2007 г., преди това беше член на ДКЕВР и в продължение на 6 години отговаряше за регулацията на газовия отрасъл, като винаги на заседание е отстоявал принципни позиции.

Трайков съобщи още, че Семерджиев вече е представил своята концепция за работата на ДКЕВР.

Миналия петък премиерът Бойко Борисов излезе със становище, според което енергийният регулатор трябва да определя прозрачни и балансирани цени, при които да се среща интересът на потребители и на инвеститори, както и да засили авторитета си.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес