Шефът на ГДБОП: Паролите на хакерите са разбити с хитрост и лукавост

Заради разпространените доказателства може да ни осъдят в Страсбург, предупреди председателят на Съюза на съдиите

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов

Паролите на компютрите на "ТАД груп" са били разкрити чрез охранителните камери на фирмата в техния офис и са разбити "с хитрост и лукавост". Това каза директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов пред БТВ.

"Колегите установиха паролите чрез камерите за наблюдение. Тези лица (тримата обиняеми от "ТАД Груп" – бел. ред.) са пример за това как може да станеш жертва на собствената си охранителна система. Може ли да правиш престъпления пред камери и записване на звукови файлове? Всяко едно действие е фиксирано", каза Ивайло Спиридонов.

Според него не е безпрецедентно, че прокуратурата публикува част от доказателствата, които има срещу тримата обвиняеми от "ТАД Груп" за източването на базата данни на НАП и разпространението на част от нея до медии.

"Не е безпрецедентно прокуратурата да изнася информация. И разследващите трябва да покажат до някаква степен истината, която ще стане ясна в съда. Много бързо забравяме какво се е случило само преди няколко дни. Тези обвиняеми лица обикаляха студията и обясняваха, че нямат нищо общо с тази атака. А какво се получава сега? Това, което беше изнесено от прокуратурата е резултат от дългогодишната работа и неспане на служителите на ГДБОП. Нека да види обществеността какви хора ходят по студиата. Много са доказателствата. Това, което вчера беше изкарано от прокуратурата, е една малка част. Не мога да ви обясня какво има в компютъра на този младеж", каза Спиридонов.

Все пак той повдигна малко завесата и заяви, че на компютъра на Кристиян Бойков са открити още файлове на НАП, които не са били изпратени до медиите.

"На компютъра на този младеж (Криястиян Бойков – бел. ред) открихме писмото, което беше разпратено до медиите с файловете за от НАП...На този са базите данни от НАП, които не са разпространени. Всяко едно действие на компютъра е фиксирано с логове и се вижда кой го е извършил." , каза Ивайло Спиридонов. Той твърди, че имат доказателства, че файлът с данните от НАП е бил манипулиран на същия компютър.

Той заяви, че ГДБОП никога не е работило с "ТАД Груп". Коментарът му беше по повод на твърденията на търговският директор на компанията Георги Янков, че е имало сътрудничество между фирмата и полицаите, разследващи киберпрестъпления.

Шефът на ГДБОП смята, че "ТАД груп" е упражнявала киберрекет.

"Удряш сайтове на частни фирми, след това да ги рекетираш, за да им направиш системите. Много са фирмите. Хакване на системата на определена фирма, след което се изпраща човек, който им обяснява как да им бъде помогнато и да им станат клиенти", обясни Спиридонов.

"Някой хора си мислят, че са хвабали прокуратура и ГДБОП в ъгъла, Според мен са ги хванали за... как беше, за шлифера" – така Спиридонов коментира критиките към службите и следствените органи, че не са достатъчно компетентни по тази тема.

Калин Калпакчиев: Разследването преследва пропагандни и конюнктурни ефекти

Председателят на съюза на съдиите Калин Калпакчиев смята, че разследването срещу "ТАД Груп" преследва пропагандни и конюнктурни ефекти.

Според него не е редно да се огласяват част от доказателствата по висящо разследване по този публичен начин. Причината е, че обвиняемите могат да осъдят страната ни в Страсбург, защото се компрометират основни права като презумпцията за невинност, посочи Калпакчиев.

Подобни действия в миналото не за имали добър завършек, припомни съдията, визирайки случая с тефтерчето на бившия шеф на антикорупционната комисия Филип Златанов, което впоследствие изчезна и делото се провали. Прокуратурата тогава обаче обяви публично част от неговото съдържание.

"Подобно поведение води до уронване на престижа на прокуратурата като институция", смята Калин Калпакчиев.

"Освен това са били разпространени лични данни на прокурори и следователи заедно с тези материали, а подобно деяние покрива състав в Наказателния кодекс", отбеляза Каплакчиев.

"Разпространяването на лични данни не е невинна дейност, затова защитата им неслучайно в ЕС е толкова сериозна", отбеляза шефът на Съюза на съдиите. Той посочи, че за да бъдеш осъден за разпространение на лични данни не е нужно някой да е злоупотребил с тях.

"Това разследване по начина, по който се води не създава впечатление, че се цели разкриване на истината, а се целят пропагандни и конюнктурни ефекти", смята Калин Калпакчиев.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?