Шефът на ГДБОП поздрави полицаите, задържали журналисти

”Гледаме тъп филм с измислен сценарий”, смята Ивайло Спиридонов

Ивайло Спиридонов

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов поздрави полицаите, задържали журналиста от ”Биволь” Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро и каза, че МВР не дължи никакви извинения по случая. 

”Гледаме тъп филм с измислен сценарий…Не създаваме ли усещането у българските граждани, че са нещо по-малко от българските журналисти”, каза Ивайло Спиридонов пред бТВ. Той защити дейтствията на полицаите по случая и ги определи като професионални.

Журналистите бяха задържани край Радомир, докато работят по свое разследване. Двамата журналисти са се опитвали да спасят от унищожаване счетоводни документи, които според сайта "Биволъ" са свързани с корупционна афера на големи строителни компании.

Униформените са изпратени на мястото след подаден сигнал от редакцията на "Биволъ", че журналистите проследяват изнасянето на уличаващи документи от офиса на строителната фирма "Джи Пи Груп".

”Каква работа имат тези журналисти да се намират на мястото, нали са подали на нас информацията? Българските служби за сигурност ли работят или журналистите? Оставам с впечатлението, че искате при българските служители на МВР и българските граждани най-вече да създадете усещането, че журналистическата гилдия е нещо повече от тях”, каза шефът на ГДБОП.

Спиридонов беше категоричен, че не е възпрепятствано журналистическо разследване. Според него полицаите са си изпълнили задълженията както трябва.

Журналистът Димитър Стоянов обаче разказа, че при задържането си с Атила Биро не са имали право да проведат телефонен разговор и беше категоричен, че това е нарушение на техните права.

”Стояхме около 1 час закопчани с белезници, а в следващите 3 часа са били на местопроизшествието, отново задържани, но без белезници, явно бяха установили кои сме”, допълни той.

Той посочи, че най-вероятно ще търси защита на нарушените си права по съдебен път.

”Очевидно е, че няма воля да се разследва корупцията по високите етажи на властта. Много възможно е този случай да затихне като много други”, смята разследващият журналист.

”Не знам какви са мотивите на властите да ни задържат – дали е некомпетентност, дали е ”чадър”, дали е лоша координация, но беше факт, че ни възпряха да си свършим работата. Попречиха ни да събираме доказателства, които и те не събират. Бяхме възпрени с белезници”, посочи той.

”Ние сме действали както към всеки български гражданин. Тези журналисти се намират в района на местопроизшествие, по което ГДБОП работи. Не очаквайте, че служителите, които са били там, че са знаели кой какъв е”, каза Спиридонов.

”Какво точно нарушение бяхме извършили, ходейки по път и виждйки чували с нарязани документи? Районът не беше отцепен с ленти”, каза от своя страна Димитър Стоянов.

Спиридонов допълни, че след като на 13 септември са получили точната локация на документите, на мястото е изпратен автопатрул от Перник. В същото време главният редактор на ”Биволь” Атанас Чобанов е подал информация, че отново се пълни друг автомобил с такива документи и най-вероятно ще тръгне към мястото. "Поради което направихме организация колегите от Перник да застанат на т. нар. секретен пост, който изненада въпросните господа”, обясни Спиридонов.

Димитър Стоянов твърди, че от ГДБОП са знаели, че журналистите също се движат натам. Спиридонов обаче отрече.

”Такава информация не е подавана от г-н Чобанов”, заяви той.

”Изведнъж се появяват хора да ровят из някакви чували и да подритват загасващия огън”, допълни Спиридонов.

По информация на ”Бивол” от офиса на компанията на столичния бул. "Черни връх" от сряда е започнало изнасяне на документи и техника. То е предшествано от публикувано два дни по-рано в "Биволъ" разследване #ДжиПиГейт за счетоводна афера, свързана с консултанстки фирми и строителни компании, получили еврофинансиране.

Изданието твърди, че разполага с документи за десетки проекти на обща стойност стотици милиони лева, като "сред тях има счетоводни файлове с изрично отбелязани суми за подкупи". От въпросните данни става ясно, че "Джи Пи Груп" пести от дейности и материали, като обаче фактурира всичко според заданието, за да получи първоначално предвиденото финансиране.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?