Шефът на ГДБОП: Само за 4 месеца са издадени над 200 фалшиви ТЕЛК решения

Съдът пусна от ареста задържаните лекари при акцията във Варна

Шефът на ГДБОП: Само за 4 месеца са издадени над 200 фалшиви ТЕЛК решения

Над 200 фалшиви ТЕЛК решение са издадени само за четири месеца чрез разбитата схема във Варна. Това съобщи директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов пред бТВ.

Той посочи, че най-големите суми в схемата са взимали двамата братя с българско и сирийско гражданство, които са били посредници.

„Най-слабо заплатеното звено от цялата схема са лекарите. Сумите се разпределят по цялата верига и най-големите са намерени в посредниците”, каза Спиридонов.

В рамките на делото ще стане ясно какви точно суми е получавал всеки в схемата.

„Има лица, които дори не са стигали до лекарите и те са разпитани. Има замесени най-различни специалисти”, каза още Ивайло Спиридонов.Той прогнозира, че ще има още обвиняеми по случая.

Около 90% от клиентите за фалшиви ТЕЛК решения са турско говорящи, а изрично условие е било да не се работи с роми, каза шефът на ГДБОП.

В сряда вечерта Специализираният съд пусна от ареста всички задържани при акцията във Варна свързана с издаването на ТЕЛК решения.

На лекарите Петко Ников, Юлиян Крумов, Ваня Петкова, Мима Великова не бяха наложени мерки за неотклонение и те бяха освободенинезабавно.

Единствено двамата сирийци - Уфак Хашуд и брат му Райан, които бяха посочени от прокуратурата като организатори на престъпната група в схемата за издаване на ТЕЛК решения, остават под домашен арест, реши съдът.

Според Специализирания съд няма доказателства за организирана престъпна група.

Решението не е окончателно и може да бъде протестирано от прокуратурата.

Заседанието започна малко след 18 часа в сряда и продължи няколко часа.

Прокуратурата поиска най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" за шестимата обвинени.

Според събраните показания от 15 свидетели, част от които са били разпитани и пред съдия, всеки един от тях е давал на Шахуд по 500 лв. за получаване на пенсия за 72% инвалидност.

Същата сума се е плащала и за подновяване на фалшиво ТЕЛК решение. За издаване на нов документ за инвалидност сумата е достигала до 1500 лв., според обвинението.

В съдебната зала стана ясно, че в банкова касета на името на Шахуд, прокуратурата е открила 1 млн. и 400 хил. лв.

По делото са използвани специални разузнавателни средства, но засега не е ясно кой е бил ръководител на организираната престъпна група.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?