Шефът на ГДБОП влиза в политиката

Шефът на ГДБОП влиза в политиката

Директорът на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) главен комисар Ваньо Танов официално е депозирал молба за напускане, посочвайки лични причини. Намеренията му са да се включи в политическия живот на страната и по-специално в Русе, където той бе директор на полицията до 2005 г., когато министър Румен Петков (БСП) го покани на ключовия пост в МВР. 

Очакванията са Ваньо Танов да се кандидатира за кмет на Русе, най-вероятно с листата на ГЕРБ.

За пенсионирането на първия антимафиот се говори от няколко месеца. Той поддържа имидж на недолюбван от политическото и професионалното ръководство на МВР, но според някои източници това е по-скоро театрално поведение.    

Писмо, приписвано на Ваньо Танов и циркулиращо във вторник из Интернет, но без да е потвърдено публично от него, подхранва версията, че той е в някакъв конфликт с МВР. Като причина за напускането си той посочва “напълно изчерпаните възможности да се работи, но не по вина на колегите в самата  дирекция”.

Като благодари на колегите си в ГДБОП за професионализма, той заявява: “За  съжаление голяма част от техния труд, мъжество и отговорност не донесоха  резултатите, които заслужаваха”. Танов се разделя с професията, на която “отдал половината си живот, с болка за пропилените възможности на  правоохранителната система да работи в интерес и полза на обществото”.

“Но ще продължа да следвам мечтата си за една по-силна и развита държава, за по-добър на хората, които го заслужават”, казва още Танов, който възнамерява да работи за промяната на “порочните практики, които спъват  нормалното ни развитие и прогреса”.  

По повод на публикации, че е поканен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се включи в политиката, Танов заяви пред БТА, че не е водил подобни разговори с Борисов. "Не искам на нещата да се придава друг привкус. Това е истината и не искам да се прави сензация. Напускам системата и няма да работя повече за МВР", обясни Танов.

Разривът?

Като начало на т.нар. му конфликт с ръководството на МВР и частност с министър Петков се посочва провалът на службата по акцията срещу председателя на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров от началото на миналата година. Тогава Танов обвини Григоров в злоупотреби първо при внос на шапки и пуловери, а след това и с лекарства, а Петков публично се ангажира с обвиненията за злоупотреби за милиони и шефът на БЧК бе арестуван. Показната акция обаче вече е само в архивите, приключвайки без повдигнато обвинение. 

Скандалът в БЧК изби в неочаквана и неприятна за управляващите посока, тъй като се разкриха далавери в подопечното на ДПС Главно мюфтийство и закононарушения с ръководството на вероизповеданието.

Миналият декември от ГДБОП сигнализираха, че разследваният в родината си  турски бизнесмен Суди Озкан кандидатства чрез подставени лица за хазартен лиценз в България. В последствие обаче се оказа, че началникът на политическия кабинет на Румен Петков - Александър Петров, е гласувал в Комисията по хазарта лицензът да бъде даден. Това принуди прокуратурата да се размърда и да започне проверка на членовете на хазартния орган, а Петров бе пратен в отпуск. След като държавното обвинение не установи нарушения, Петров се върна на работа.

През февруари в дирекцията на Танов постъпи официален сигнал от  Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), че в България действа стройна схема за източването на програма САПАРД. Започна разследване срещу няколко бизнесмени, сред които собственика на комплекса “Дюни” и “Стомана индъстрис” Людмил Стойков, активно подпомагал кампанията за преизбиране на президента Първанов миналата есен. Той и останалите заподозрени бяха в ареста около десет дни, но след като съдът ги освободи,  аферата заглъхна. Неофициално се е прокрадвала информация, според която именно ГДБОП е направила разработката и изпратила сигнала до партньорските служби, за да не бъде спряно разследването в зародиш.

Публикации в пресата твърдят, че Танов отстоява позицията подчинените му да разследват и афери по върховете на властта. Дори при последния годишен отчет на  ГДБОП  той прогнозира, че “до две-три години предстои “изчистване” на престъпността в страната, което означава, че престъпността ще се разграничи на чисто криминална и на т. нар. “бели якички” - високо образовани хора, извършващи крупни икономически престъпления без да употребяват насилие и които са добре прикривани”.

Танов е на 49 години и след 22 години в системата на МВР също има право на пенсия. Той бе назначен на този пост през 2005 г. по предложение на Румен Петков, като скокът му се определяше като забележителен, защото преди това бе шеф на РДВР - Русе.

Театърът

Друга информация сочи, че конфликтът между Танов и Петков е по-скоро театрален, тъй като антимафиотът е свързан с кръгове от социалистическата партия, близки до бившата Държавна сигурност.

Танов станал началник на полиция  в Русе не без съдействието на бившия царски министър и близък до Мултигруп бизнесмен Димитър Калчев, който преди това бе кмет в дунавския град, подкрепен от БСП.

Твърди се, че за поста в ГДБОП го лансирал бившият шеф на русенската полиция Александър Стефанов чрез Цвятко Цветков и Димитър Иванов - Гестапото.  Известно е, че вътрешният министър не е в цветущи отношения с бившите началници от ДС. Самият Стефанов преди 1989 г. ръководил политическия отдел на ДС в Русе.

Икономически интереси 

Още през февруари Mediapool писа,че кандидатът за кмет на Русе от партията на Бойко Борисов ГЕРБ ще се казва Ваньо Танов и че двамата са в приятелски отношения. Източници на Mediapool твърдят обаче, че ако спечели изборите, Танов ще продължи да обслужва икономически интереси, свързани с Димитър Калчев.

Преди около година службите на МВР, не без участието на ГДБОП, “удариха” смятания за сенчест русенски бизнесмен Илиян Пенев – Мацола, с което на практика разчистиха терена за местните му конкуренти. Покрай разработката “гръмна” и бившият ръководител на окръжната прокуратура Люлин Матев, който редовно комуникирал по телефона с Мацола.

Според местни източници при кметуването на Калчев  със собственост в Русе се сдобил и простреляният миналата седмица бизнесмен Манол Велев.

Наследникът

Най-спряганото име за нов директор на ГДБОП е това на един от зам.директорите – Антоний Странджев. При всички положения обаче Румен Петков няма да повтори грешката си “непокорния” Танов и ще прокара за ръководител на дирекцията доверен човек. Министърът ще гледа да държи изкъсо тази служба, особено при перспективата да загуби контраразузнаването, което ще преминава към бъдещата Национална агенция по сигурност към МС. Ако се сбъднат прогнозите към новата структура да минат и дирекциите за оперативно и техническо издирване, ГДБОП ще остане единствената спецслужба в ръцете на Петков, освен охранителните подразделения.

Споделяне

Още по темата

Още от България