Шефът на Генщаба иска политическо решение за излишните наборници

Необходимо е политическо решение за разрешаване на проблема със задължителната военна служба, заяви шефът на генералния щаб ген. Никола Колев. Той отбеляза, че с намаляването на числеността на армията се получава парадокса - има законово задължение за младежите да служат, но в същото време няма места в армията, защото всяко място е свързано със средства, които държавата отделя за издръжката на войника.

Проблемът е много сериозен и се задълбочава, защото в съответствие със закона за отбраната и въоръжените сили всеки български младеж, навършил 18 години и отговарящ на определени изисквания, има задължението да служи в Българската армия. В същото време започна процес на професионализация и постепенно местата, определени за наборните войници стават професионални, заяви Колев пред радио "Нова Европа".

Колев посочи, че в момента половината от местата за войници се заемат от професионални кадрови войници, които в съответствие със сключения договор изпълняват задълженията си. Той се надява този процес да продължи по-интензивно и до към 2010 година да приключи с професионализацията на армията. Колев изрично посочи, че желанието на военните било това да стане по-рано, но "очевидно по икономически съображения не може да стане по-рано".

Генщабът има няколко предложения за разрешаване на проблема чрез промени в Закона за въоръжените сили, представени в днешния "24 часа". Едното е да се увеличат възможностите за освобождаване от кадрова военна служба. Разчита се на разширяване на обхвата на заболяванията, които ще позволят на младежите да се освобождават от служба.

Предвижда се възможност наборниците да кандидатстват за кадрова военна служба. Другата идея е да се сключат международни договори за взаимно признаване на наборната военна служба. Ще се разчита и на алтернативната военна служба.

Генералът е категоричен обаче, че кардиналното решение е бързата професионализация на армията и отпадането на наборната служба като задължение.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?