Шефът на Генщаба оспори решението на премиера за кризисния център

Началникът на Генералния щаб на армията ген. Никола Колев открито нападна координационния център към МС и заяви, че от неговата работа няма никакъв смисъл.

"През последните два дни с учудване видях колко много експерти има, които разбират от национална сигурност и въоръжени сили, но дано не се скрият, ако се създаде опасност за България. Защото сега, като казахме, че няма опасност, изведнъж се задействаха някакви кризисни центрове, които аз не знам какво правят при положение, че има държавни структури, които получават пари затова и си вършат работата". Това заяви изненадващо в изложението си пред журналисти, посветено на анализ на войната в Ирак, ген. Колев.

Колев отказа да потвърди дали в изказването си визира именно ръководения от външния министър Соломон Паси щаб с думите: "Вие сте интелигентни хора, разбирате за какво става въпрос".

Малко по-късно обаче, на заседанието на вътрешната и външната комисия към парламента, шефът на Генщаба отново повдигнал въпроса, като обяснил, че се създават кризисни центрове, чиито членове се упражняват в риторика. В отговор, зам.-министърът на външните работи Любомир Иванов, който е член на кризисния център, му обяснил, че звеното е създадено със заповед на министър - председателя, обяснил и как е структурирано и посочил, че от центъра има най-малкото политическа необходимост - за да излъчва еднопосочни сигнали от страна на институциите.

Кризисният център към Съвета по сигурността в МС бе създаден в понеделник, със заповед на премиера Симеон Сакскобургготски. Идеята за него бе на външния министър Соломон Паси, който го и оглави. В центъра има представители на външно министерство, министерство на отбраната и Генщаба.

Съвсем изненадващо обаче критиката на Колев бе подкрепена и от премиера Сакскобургготски, с чиято заповед бе създаден центъра. В Брюксел, където бе на пролетната среща на Европейския съвет, на въпрос дали споделя мнението на ген. Колев, че центърът към МС е излишен и дублира функциите на Генщаба, премиерът отговори: "И аз съм на това мнение". Веднага след това обаче министърът на външните работи Соломон Паси се опита да замаже положението, като обясни, че не може да се говори за ефективността на един орган само два дни след създаването му.

Опит да замаже скандала се опита и говорителят на МС Димитър Цонев, който заложи на лингвистичните обяснения. "Доколкото разбрах, при цитата на Колев се говори за кризисен център, а това е координационен център, който няма нищо общо с кризисни центрове. Правете разлика между кризисен център и координационен център - това не е изпълнителен орган, а орган, който събира и анализира информацията и дава предложения до компетентните органи, оторизирани да вземат решението", заяви той.

Пред журналисти, помолен за коментар на критиките на ген. Колев, че координационният щаб дублира функциите на ГЩ, зам.външният министър Любомир Иванов заяви: "Компетенциите на ГЩ са само част от това, което обхваща координационния център. ГЩ си има строго определени функции, той не може да обхваща невоенните аспекти по оценката на ситуацията, като например оценката на комплексните последствия от развитието на събитията около кризата в Ирак". Той припомни, че за Косовската криза също бе създаден ситуационен център и именно върху този "изпитан модел", който е дал добри резултати с ясни ползи, са стъпили и сегашните управляващи. "Бих казал, че подобна схема на работа има и в много други страни от ЕС и НАТО", допълни Иванов. Според зам.-министъра, центърът достатъчно добре се координира с Генщаба. Иванов напомни, че в ръководството на органа към МС е първият зам.-началник на Генщаба вицеадмирал Пламен Петров.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?