Шефът на Генщаба предлага ген. Симеон Симеонов начело на военната авиация

Бригаден генерал Симеон Симеонов да смени начело на бойната авиация сегашният шеф на ВВС ген.лейт. Димитър Георгиев. Това предложение внася утре в Съвета по отбрана към военния министър началникът на Генералния щаб на армията ген. Никола Колев, съобщи във вторник Дарик радио, цитирайки източници от министерството на отбраната.

Предложението ще бъде първа точка на заседанието на съвета по отбраната.

Ген. Симеонов, който е бивш командващ на командване Тактическа авиация, беше определен за началник щаб на центъра на НАТО за съвместна подготовка на силите към съюзното командване по трансформациите, в полския град Бигдошч.

Необходимостта от смяната на ген. Георгиев се появи още в средата на октомври м.г., когато на шефа на българските ВВС бе отказан достъп до най-високото ниво на секретност в НАТО, което не му позволява да изпълнява ефективно всичките си задължения. След половингодишно забавяне и първоначален отказ от страна на Генщаба и президента за смяната на Георгиев, рокадата най-накрая ще бъде осъществена.

Освен Симеон Симеонов, за мястото начело на ВВС се спрягат и имената на ген. Младен Казаков, сегашен заместник на Димитър Георгиев по подготовката на войските, както и на шефа на Военната академия ген. Евгени Манев.

Крайното решение ще е на утрешния Съвет по отбрана, но отсега източници от армейските среди сочат за най-невероятен вариант най-силната кандидатура – тази на Манев, да застане начело на военно въздушните сили. Причината е, че той се ползва с доверието на съюзниците от НАТО и САЩ и издигайки се на този пост, пряко ще застраши ген. Никола Колев като евентуален негов наследник. Затова и шефът на Генщаба дава най-голям отпор именно на този вариант.

Неотдавна депутатът от СДС Йордан Бакалов предупреди, че ген. Колев предлага ген. Манев да бъде изпратен за военен аташе във Вашингтон, за да пресече възможността в обозримо бъдеще той да се конкурира за шефския пост в армията.

За сегашния шеф на ВВС ген.лейт. Георгиев, ген. Колев ще предложи да остане на специален щат за една година, през която ще се търси подходящо за званието му място. В медиите вече се появи версията, че той ще бъде изпратен за военно аташе в Москва.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?