Шефът на Генщаба раздуха скандал с посещението на кмета на Кербала

Началникът на Генералния щаб на българската армия предизвика скандал около посещението на кмета на Кербала Акрам ал-Ясери в България.

Ген. Никола Колев заяви пред БНР, че кметът на Кербала е напуснал Ирак без разрешение на американските военни власти и може да бъде арестуван след завръщането си от България. След няколко часа стана ясно, че Акрам ал-Ясери е получил писмено одобрение от заместник на гражданския администратор на Ирак Пол Бремър, за да осъществи визитата си в България.

От поредицата уточнения на ген.Колев се разбра, че той е съобщил за проблема пред медиите още преди да се изясни цялата информация, а поводът е бил създаденото притеснение за българските офицери в Кербала.

Към обед БНР съобщи, цитирайки ген.Колев, че Акрам ал-Ясери е напуснал Ирак без разрешение на американското военно командване и може да бъде арестуван след завръщането си от България. Според правилата, наложени от военното командване в Ирак, никой не може да напуска територията на страната без специално разрешение. Кметът на Кербала е у нас от понеделник, но и до днес в Генералния щаб не знаели по какъв начин той е напуснал Ирак. По думите на ген. Никола Колев, е задействана процедурата за санкции на нарушението му, при което може да се стигне и до арестуването на ал-Ясери.

Ако американското военно командване разпореди арест, то той трябва да бъде осъществен от българския офицер подп. Петко Маринов, който е военен губернатор на Кербала. За него кметът на Кербала каза добри думи при посещението си у нас, като подчерта че сънародниците му си взаимодействат добре с нашия батальон в провинцията.

"Това посещение ни създава огромен проблем, но сме задействали механизмите за преговори с американското командване, за да няма последствия", обясни ген. Колев.

Четири часа по-късно вече бе ясно, че кметът на Кербала е в България с разрешението на иракското външно министерство, което е издало командировъчното му, и с писменото одобрение на Майкъл Кефлър, заместник на гражданския администратор Пол Бремър.

Ген. Колев пак заяви, че разрешението от страна на американската гражданска власт в Ирак не означава, че има разрешение от Централното американско военно командване в Багдад. Колев се позова на запитване на американските военни до нашия старши офицер в Кербала подп. Петко Маринов.

"Военните власти в Ирак, полската дивизия и българския командир не са уведомени за разрешението и няма официална информация за разрешение за напускане на Ирак. Разбрахме, че той има разрешение от заместника за Централната част на Бремър, но очевидно поради някакви бюрократични причини или вътрешна организация, не знам какви, това разрешение не е стигнало до военните власти. Сега изясняваме въпроса. Аз не съм човека, който трябва да проверява. Въпросът е, че в нашето военно командване има проблем, който те изясняват в момента", заяви шефът на Генщаба.

Изявленията му предизвикаха въпроси на медиите и към Акрам ал-Ясери. Кметът на Кербала отказа да коментира противоречията, но заяви, че не смята, че има проблем с американската страна, тъй като днес е обядвал с посланика на САЩ Джеймс Пардю и посланиците на страните от коалицията в Ирак.

Кметът на Кербала е у нас по покана на Съюза на работодателите Васил Василев. Към неформалните му домакини се присъединиха още Атлантическия клуб, пред чиято аудитория кметът изнесе лекция, и министърът на външните работи Соломон Паси. Тази сутрин Акрам ал-Ясери беше приет и от министъра на отбраната Николай Свинаров.

В края на посещението му стана ясно, че до края на годината български фирми ще са готови с продукция за износ за Кербала. Кметът на града и придружаващите го лица са проявили интерес към българските лекарства, които според тях удовлетворяват 95% от търсенето на иракския пазар и по-конкретно на Кербала. Две водещи фармацевтични фирми изпращат като подарък пратка с най-необходимите в момента медикаменти за болниците в Кербала.

За Ирак ще се изнася още български фаянс и керамика. Проявен е интерес към строителната и хранителната българска промишленост, както и към козметиката и парфюмерията.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?