Шефът на Генщаба се оплака от пожарната заради инцидента с войниците

Поредният инцидент с военнослужещи при избухналия в неделя пожар в Горна Оряховица стана причина за нова престрелка между Генералния щаб на армията и МВР.

В понеделник, след среща с македонския си колега ген. Методи Стамболийски, шефът на Генщаба ген. Никола Колев се оплака, че местната противопожарна служба е реагирала доста бавно на сигнала за изпадналите в бедствие войници.

Вчера пресслужбата на местното РДВР съобщи, че при гасене на пожар край "Захарни заводи" ЕООД в Горна Оряховица, са пострадали офицер и четирима войници - лейтенант Желев и редниците Иван Чолаков, Павлин Пенчев, Стилиян Петков и Петър Петров.

Днес ген. Колев обясни, че петимата пострадали всъщност не са участвали в гасенето на пожара. Те са били изпратени от дежурния по поделение да разузнаят обстановката, тъй като вятърът е духал към поделението и е имало опасност огънят да се прехвърли в него. Зад оградата групата военнослужещи обаче се натъкнали на старо хвостохранилище върху блатиста почва. Отгоре нямало пламъци, но отдолу е горяло и те са пропаднали, обясни ген.Колев.

Пред медиите той заяви, че има информация за много бавна реакция на местните пожарникари на сигнала за бедстващите войници, подаден от поделението. "На сигнала е реагирано доста бавно, не знам по какви причини, щатните пожарникари са се забавили повече от час", заяви ген. Колев.

Думите му предизвикаха острата реакция на шефа на Националната служба за противопожарна безопасност Кирил Войнов, който заяви, че дежурният в поделението е подал сигнала в 18.05 часа, а първият противопожарен автомобил е пристигнал само 11 минути по-късно. Националната служба ще излезе с официална позиция по повод изявлението на ген. колев, каза още Войнов, цитиран от Дарик радио.

Днес шефът на Генщаба отново използва случая, за да подчертае, че армията трябва да се включва в гасенето на пожари само когато всички други средства са изчерпани. За съжаление ние нямаме тази екипировка, която имат специализираните служби, затова няколко пъти казах, че когато не достигат силите и средствата армията може да отиде да помогне, но това не е основната ѝ функция, тя е крайното средство, посочи шефът на Генщаба.

Същата тези ген.Колев изказа и при инцидента с хеликоптера при гасенето на пожара край Разлог, при който загинаха трима военни пилоти. При този случай размяната на критики и прехвърлянето на отговорност бе не само между МО и МВР, но и в рамките на военното ведомство - между шефа на Генщаба и министъра на отбраната. Впоследствие Николай Свинаров използва катастрофата, за да направи заявка за промени в законодателството, според които МО да поеме контрола над борбата с бедствията и авариите.

Ген. Колев обяви, че пострадалите при вчерашния пожар войници са в стабилно състояние, като се позова на информация от лекарите в Пирогов. В момента те се намират в реанимацията на болницата и на четирима от тях предстоят още оперативни интервенции. По този повод в понеделник сутринта ръководителят на трансфуционния блок в Националния център по хематология и трансфузиология д-р Виолета Магаева отново призова за спешно донорство на кръв с отрицателен резус фактор.

Споделяне

Още от България