Шефът на германското контраразузнаване е пенсиониран предсрочно

Ханс-Георг Маасен

Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер каза, че пенсионира предсрочно шефа на вътрешното разузнаване Ханс-Георг Маасен, предаде ДПА.

Заместникът на Маасен - Томас Халденванг, ще поеме временно функциите му на ръководител на Федералната служба за защита на конституцията до намирането на постоянен приемник, научи ДПА от разузнавателни източници.

Решението на вътрешния министър влиза в сила незабавно и бе взето след като в. "Зюддойче цайтунг" написа, че Маасен е заявил, че правителството на Германия води "наивна и левичарска" политика по въпроса за имиграцията, както и че е възможно да влезе в политиката. Той направил това изказване на закрито заседание пред свои европейски колеги в средата на октомври.

Зеехофер веднъж вече спаси Маасен от уволнение, когато той оспори автентичността на видеозаписи, показващи крайнодесни екстремисти да гонят имигранти по улиците Кемниц.

Сега пък Маасен заявил, че въпросните записи не се различавали по нищо от руската пропаганда, и се представил като жертва на лов на вещици, воден от "радикални леви сили" в редиците на Германската социалдемократическата партия, по-малкия партньор на Меркел в управляващата коалиция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа