Шефът на германското контраразузнаване предупредил срещу обмен на информация с Австрия

Ръководителят на германското контраразузнаване (Федералната служба за защита на конституцията – BfV) e е предупредил тази седмица парламента, че съществува "значителен риск" при споделяне на разузнавателна информация с Австрия, съобщи немският в. "Велст ам Зонтаг".

Изходната предпоставка за това е, че Австрия може да злоупотреби и – ако се налага, да предаде на Русия информация, която е получила от страни партньори като Германия, уточнява изданието. И добавя, че шефът на BfV Томас Халденванг е изразил подозрения към австрийските власти.

Предупреждението си той е отправил дни преди да гръмне скандала с видеото, на което се вижда как мнима племенница на руски олигарх договаря с австрийския вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе дарения за неговата Партия на свободата, а в замяна иска подкрепа за руски проекти в Австрия в пътното строителство и медиите.

Разкритието предизвика политическа буря в Австрия и доведе до оставката на Щрахе и разпада на австрийското правителство в събота. През септември ще се проведат предсрочни избори.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?