Шефът на Гестапо Хайнрих Мюлер бил погребан в еврейско гробище в Берлин

Директорът на страховитата нацистка полиция Гестапо Хайнрих Мюлер е погребан в еврейско гробище в Берлин, пише многотиражният германски вестник "Билд", цитиран от ДПА.

След войната Мюлер не е бил заловен и съден, а разузнавателните служби на съюзниците години наред са смятали, че той е избягал. Имало е съобщения, че е виждан в чешкия град Карлови вари през 1949 г.

Но нови доказателства сочат, че шефът на Гестапо е намерил смъртта си през 1945 г. по време на съветската офанзива за превземане на Берлин.

Йоханес Тухел, директор на Музея на германската съпротива, казва пред "Билд", че според архивни документи екип по разчистването на развалините е открил през август 1945 г. трупа на Мюлер във временен гроб край министерството на авиацията в германската столица. После останките му са били преместени в масов гроб в еврейското гробище в центъра на града.

Вестникът цитира и Дитер Грауман, председател на Германския централен еврейски съвет, който окачествява това препогребване като "възмутителна проява на лош вкус", която "потъпква паметта за жертвите на Холокоста", предаде ДПА.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?