Шефът на градския съд за Яне Янев: Търсете съпругата

Провалилата се на теста за съдебен помощник Галя Янева бе защитена от Инспекцията по труда

Галя и Яне Яневи

Председателят на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов обобщи намесата на премиерския съветник Янев Янев в делата на съдебната власт с две думи: "Търсете съпругата". Въпросната съпруга Галя Янева все още е съдебен помощник в СГС, но трябва да бъде уволнена, защото се провали на проведените атестационни тестове по-рано този месец. Оттогава тя е в болничен и не може да бъде уволнена, тъй като Главната инспекция по труда забранява това.

През това време съпругът ѝ скочи с двата крака в скандалите в съдебната система. Той първо обяви, че е човекът, изпратил на министър-председателя есемеса: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записите за двете каки. Не го приехме". Много хора не му повярваха заради факта, че есемесът е написан в първо лице, което предполага, че е пратен от член на ВСС. После Яне Янев нападна и новото ръководство на Софийския градски съд, че провеждало чистка, тъй като искало да уволни съпругата му поради некадърност.

В отговор ръководителят на най-големия окръжен съд в страната коментира в понеделник пред БНР, че Янев атакува в много съмнителен момент.

”Това може да се обобщи с една перифраза: "Търсете съпругата" (въпросната Галя Янева-бел.ред.). Всичко това би било много смешно и забавно, ако не се случваше от висотата на главния герой в тази пиеса. Не лицето Яне Янев от Сандански в лично качество, а лицето Яне Янев, който е съветник. За мен в случая става въпрос за едно умишлено и целенасочено създаване на напрежение и конфликт между съдебната и изпълнителната власт по въпроси, при които такова противоречие липсва”, заяви Топалов.

Шефът на СГС определи Яне Янев като човек, който има агентурна клетка във Висшия съдебен съвет.

”Всички станахме свидетели на един шум, който отново се вдига от медийното и публично пространство, от едно лице Яне Янев, което се вживява като трибуна и говорител на министър-председателя. И определя себе си като негов съветник по въпроси на националната сигурност, правната, въобще по всички въпроси. От самите твърдения на г-н Янев става ясно, че той е бил ръководител на една така агентурна клетка във ВСС, която е дълбоко законспирирана. Тя е и била заспала и съвсем наскоро се е събудила и активирала. Тъй като на г-н Янев са му били донесени ”шокиращи сведения“ за дейността на цялата съдебна система и в частност СГС”, коментира Топалов.

Той попита кога на Яне Янев са му станали ясни всички тези обстоятелства в съдебната система.

"Не когато ВСС сам констатира фрапантни нарушения в работата на СГС, не в момента, когато временното и настоящето ръководство предприеха какви ли не действия, които бяха публично изнесени по различни поводи и обществеността беше запозната с тях, не в момента, когато беше обявено, че ще има тест за съдебните помощници, не в момента, когато излязоха резултатите от теста, а в момента, когато стана ясен резултатът на съпругата на г-н Янев от този тест. Който за зла участ съвпадна с онзи злощастен есемес, в момент, в който се развихриха много страсти. Следователно този специалист и премиерски съветник реагира на всичко случило се с месеци и години назад по отношение на наблюдаваните от него ресори. За какво ни е съветник, който коментира отдавна отминали събития?”, допълни Топалов.

Междувременно в понеделник Главната инспекция по труда забрани уволнението на Галя Янева от длъжността съдебен помощник в Софийския градски съд (СГС). Това съобщиха в понеделник от съда. Освен за Галя Янева подобни забрани са издадени и за съдебните помощници Радка Дончева и Доника Лазарова.

В своите писма до СГС трудовата инспекция е забранила уволнението им, защото и трите имат деца под три годишна възраст. Проблемът е в това, че от градския съд твърдят, че малко дете има само Доника Лазарова. Възможно е обаче да става въпрос за техническа грешка, защото Янева е в болничен и това също я поставя под защитата на Кодекса на труда.

Миналата седмица от СГС съобщиха, че 14 от всички 25 съдебни помощници, държали тестове за компетентност, са се провалили. Сред тях бе и съпругата на премиерския съветник, която работи в Гражданското отделение. Тя е получила 3 от минимално необходими 17 точки. Тя още не е освободена, защото е представила болничен от лекар... в Сандански.

Сред провалилите се бе и Доника Лазарова, съпруга на бившия секретар на МВР Светлозар Лазаров. Тя има дете на възраст под 3 години.

Споделяне

Още по темата

Още от България