Шефът на "Градус" се объркал: Фурмите били дарени, а Борисов не му е помагал

Иван Ангелов, Снимка: БГНЕС

Собственикът на фирма "Градус" Иван Ангелов смени версията си за пратка фурми от Обединените арабски емирства, както и за помощта, която е получавал от бившия премиер Бойко Борисов след като бе привикан на разпит в прокуратурата. Той обясни, че се е объркал – фурмите не били продадени, а дарени. Така Ангелов вече поддържа първоначалната версия на институциите. Твърдението му, че експермиерът му е съдействал за прекарване на негови пратки през границата пък било "фактическа грешка". Той обясни, че имал предвид участието си в бизнес делегации в чужбина, в които имало и политици.

Обяснението е доста странно. При първоото си изявление бизнесменът бе пределно ясен.

"Борисов ми съдейства като гарантира пред турската ветеринарна служба, че нашите сертифиакти отговарят на европейските изисквания", каза той. Сега обаче поддържа версията за "фактическа грешка".

Пред парламентарната комисия по ревизия на управлението на Борисов Ангелов обяви, че е продал фурмите и е излязъл на печалба. Плодовете пристигнаха у нас при първата вълна на коронавируса като дарение, уредено от бившия депутат Делян Пеевски. Те бяха оставени на съхранение в складове на БЧК, а след това бе обявено, че са дарени на мюфтийството.

"Обърках се за фурмите", заяви Ангелов в четвъртък. Той е призован за разпит по сигнал на сдружението "БОЕЦ", обясни адвокатът му Менко Менков. Първи коментар на сделката с фурмите направи и служебният министър на земеделието Христо Бозуков. Дадената му информация по казуса от администрацията на агроведомството е, че министерството участвало само с едно писмо за подкрепа.

"Моята информация е, че МЗХГ няма никакво участие в тази сделка, освен с едно писмо, с което е изразило подкрепа за това действие. Нито има командировани придружаващи лица, нито друго участие", каза той пред Нова тв.

Собственикът "Градус" бе привикан по проверката, образувана заради твърденията на агробизнесмена Светослав Илчовски. Пред парламентарната комисия той обяви, че е бил изнудван от Ангелов да участва в схема за "кухи обороти" на фирмата на Ангелов.

Илчовски каза още, че му показвали клип със сексуални извращения над известен арестант, че Ангелов платил на плейметка да "обслужи" бившия премиер Бойко Борисов и че същата направила снимките от спалнята му, на които се виждат пистолет, кюлчета злато и пачки евро. Бившият премиер нарече дамата "Мата Хари".

Миналата седмица Илчовски също бе на разпит в прокуратурата. Той прекара над 3 часа с разследващите и след това обяви, че им е разказал всичко, но не даде повече подробности.

След разпита си Ангелов заяви, че е предложил на прокуратурата двамата с Илчовски да се явят на детектор на лъжата. Това не е процесуален способ, но според адвоката му означавало, че бизнесменът не лъже.

По случая няма образувано дело, обясни Менков. Той допълни, че били призовани по телефона. Според него Ангелов не дължи една стотинка на Илчовски. Още преди шест месеца собственикът на "Градус" подал жалба в прокуратурата срещу Илчовски.

Всички споменати от бизнесмена ще бъдат викнати на разпит, заявили са от прокуратурата пред "Сега". На практика това значи, че трябва да бъде привикана и "Мата Хари". Дали прокуратурата знае коя е тя, не е ясно. Разследващите правиха проверка за снимките от спалнята, която не стигна доникъде.

Илчовски твърди, че чрез т. нар. "кухи обороти" фирмата на Ангелов е вдигнала цените на акциите си на фондовата борса. След това дялове били закупени от пенсионни фондове, а впоследствие стойността им паднала. Илчовски твърди, че така са източени вноски за пенсии.

Ангелов отрича всички твърдения. Той също говори пред парламентарната комисия. Бизнесменът призна, че е много близък с бившия премиер. Обясни, че двамата често се чували по телефона и играели белот заедно. Освен това Борисов му съдействал пред ветеринарните власти, за да бъда безпроблемно допускани пратки негова стока в чужбина.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?