Шефът на ИАЛ: Имунният отговор от ваксината на AstraZeneca не се различава при хората над 55 г.

Пристигна забавената пратка с 17 550 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech

Шефът на ИАЛ: Имунният отговор от ваксината на AstraZeneca не се различава при хората над 55 г.

Няма разлика в имунния отговор от ваксината на AstraZeneca при хората над 55 години спрямо другите възрастови групи. Това обясни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той посочи, че има разлика между ефикасност и ефективност. В единия случай ефикасността не може да бъде изчислена заради липсата на достатъчен брой заразени участници в клиничните проучвания, докато имунният отговор при хората над 55 г. не се различава от този при участниците в други възрастови групи.

"Ние взехме решение да се съобразим с препоръката на Европейската агенция по лекарствата, която казва, че показанията са за лица над 18-годишна възраст", коментира Кирилов пред Нова телевизия.

"Съществуват данни, че за хора над 55 години ефикасността не може да бъде изчислена", посочи той и обясни, че това е въз основа не недостатъчно брой заболели в тази възрастова група. "Имунният отговор обаче не показва разлика спрямо другите групи, на които е тествана ваксината. Същото важи и за безопасността. Заключението на експертите е, че тя може да бъде прилагана и на лица над 55-годишна възраст", каза Кирилов.

Има разлика между ефикасност и ефективност на ваксината. Данните не могат да се прехвърлят по проценти и да се смята колко хора ще бъдат предпазени от ваксината. Не можем да твърдим, че 900 хиляди души няма да имат полза от ваксината. Когато говорим за ефикасност, не трябва да отчитаме само разболяването. От много голяма важност е как би протекло заболяването. Данните показват, че при ваксинираните не се проявяват усложнения и не се стига до хоспитализация, което е изключително важно за овладяването на една такава пандемия", обясни Кирилов.

58 888 са поставените до момента дози у нас. 17 471 души са получили по две дози, а около 41 500 са получили по една доза от ваксините срещу Covid-19.

Относно втората доза на ваксината на AstraZeneca, той заяви, че препоръките са тя да се постави около десетата седмица.

"Информацията показва, че ефикасността е най-висока между 8 и 12 седмица. Информацията, която получаваме от ЕК и производителите, се променя доста динамично. С висока степен на категоричност имаме уверение, че през февруари ще получим 260 хиляди дози. Те ще бъдат поставени на същия брой хора и няма да пазим за втора доза. Още в края на тази седмица ще получим 31 200 дози от оксфордската ваксина. Около 20 февруари се очакват 81 000 дози, а в края на месеца - 118 000", съобщи още Кирилов.

Междувременно във вторник пристигна и забавената пратка с 17 550 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. Доставката беше отложена вчера заради лошото време в Германия.

От логистичния център на Летище София ваксините ще бъдат разпределени до всички точки на страната, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

В страната през тази седмица се очакват да пристигнат и още 6 хиляди дози от ваксината на американската компания "Moderna".

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус