Шефът на икономическата комисия оглави Сметната палата

Шефът на икономическата комисия оглави Сметната палата

С избора на Валери Димитров за председател на Сметната палата, в четвъртък управляващото мнозинство започна да попълва близо 30-те вакантни държавни постове, някои от които стоят празни от година.

Досегашният председател на парламентарната икономическа комисия бе избран за шеф на Сметната палата със 149 гласа от общо 185 депутати в пленарната зала. Освен НДСВ, ДПС и Новото време, които издигнаха кандидатурата му, 26 социалисти също го подкрепиха. 27 народни представители от СДС, ДСБ и Народен съюз дадоха отрицателен вот, а седем социалисти се въздържаха.

Десницата обясни негативния си глас с факта, че управляващите не са провели обещаните консултации за избора на кандидати за вакантните държавни постове. Валентин Василев от СДС изрично подчерта, че причината не в липсата на качества на Валери Димитров.

След гласуването новият шеф на Сметната палата се зарече, че няма да позволи политически поръчки и репресии в оглавявания от него орган.

“Заедно с новият ми екип ще работим за укрепване на независимостта и доверието в Сметната палата и така ще продължим постигнатото от екипа на предшественика ми Георги Николов. Той създаде и разви тази Сметна палата като една от най-достойните институции в страната, която подготви до голяма степен България за Европейския съюз”, заяви от трибуната Димитров.

Предшественикът му пък изтъкна пред депутатите, че по време на своя мандат е спазвал закона и се е чувствал независим в действията си. “Председателят на народното събрание и министър-председателят не са ми звънели, за да ми разпореждат”, каза Георги Николов и пожела на новия екип да продължи постигнатото до момента.

Преди гласуването в зала Благой Димитров от ДСБ изтъкна, че е редно да има комисия към парламента, която да проверява  дали кандидатурите за вакантните държавни постове като този съответстват на законовите изисквания. Димитров изрази недоволство от начина, по който е била издигната кандидатурата на Валери Димитров и припозна в нея политическо назначение.

В подкрепа на номинацията пък Мариана Костадинова от НДСВ заяви от трибуната, че “Валери Димитров е голям човек и за мен е чест, че година и половина седяхме на един ред в пленарна зала”.

Лидерът на Новото време Борислав Цеков акцентира на факта, че Валери Димитров е експерт в областта.

Споделяне

Още от България