Шефът на "Интел" напуска заради забранена връзка със служителка

Брайън Кръзанич

Изпълнителният директор на "Интел" (Intel) Брайън Кръзанич бе принуден да подаде оставка, след като компанията научи за негова връзка по взаимно съгласие със служителка, предаде Асошиейтед прес.

Причината е, че аферата на двамата е в нарушение на политиката на компанията, неразрешаваща на мениджърите да се сближават със служителите.

Главният финансов директор Робърт Суон ще бъде назначен като временен изпълнителен директор, като търсенето на нов ръководител е в ход.

В ерата на движението #MeToo (Аз също) срещу сексуалния тормоз и насилието, корпоративна Aмерика е под постоянен натиск да засили политиката си за равенство на половете и срещу сексуaлното насилие. Кръзанич е поредният изпълнителен директор, който подава оставка заради неприемливо поведение или сексуално насилие.

По-рано този месец съоснователят на "Гес" (Guess) Пол Марчано си тръгна след разследване на компанията за твърдението, че е извършил сексуален тормоз и насилие.

Кръзанич се присъединява към Интел през 1982 година като инженер.

Компанията предвижда по-добри от очакваните приходи и печалба за второто тримесечие, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Акциите на "Интел" се повишиха с 2.1 процента до 54.59 долара за акция в търговията преди отварянето на фондовите борси. При откриването на борсите обаче поевтиняха с 1 на сто заради новината за оттеглянето на Кръзанич.

"Интел" обяви, че очаква тримесечни приходи от около 16.9 милиарда долара и коригирана печалба от около 99 цента за акция.

Анализаторите предвиждаха средно 16.ЬЪЬ29 милиарда долара приходи и актуализирана печалба от 85 цента за акция=

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?