Шефът на Иранската организация за ядрена енергия подаде оставка

Шефът на Иранската организация за ядрена енергия Голам Реза Агазадех е подал оставка, съобщи ББС в четвъртък, позовавайки се на иранската информационна агенция ИСНА.

Агазадех е подал оставката си с писмо до президента Махмуд Ахмадинеджад преди близо три седмици, като не е ясно какви са мотивите му.

Иран твърди, че ядрената му програма е за мирни цели и упорито отрича западните твърдения, че иска да създаде атомна бомба.

Голам Агазадех е подал оставка и като вицепрезидент на страната. ИСНА е разговарял с Агазадех, който е потвърдил, че Ахмадинеджад е приел оставката му.

Новината все още не е потвърдена официално, но ББС отбелязва, че полуофициалната агенция ИСНА понякога се използва от правителството, за прокарването на чувствителна информация.

60-годишният Агазадех оглавяваше от 1997 г. Иранската организация за атомна енергия, която отговаря за развитието на ядрената програма за мирни цели, припомня Франс прес. Той бе назначен на поста от бившия президент реформатор Мохамад Хатами, но остана на него и след идването на консерватора Ахмадинеджад през 2005 година.

Между 1985 и 1997 г. Голамреза Агазадех беше министър на петрола. Откакто оглави ИОЯЕ, Иран построи завода за преработка на уран в Исфахан, както и центъра за обогатяване на уран в Натанз. Той е смятан и за главния архитект на ядрената централа в Бушехр, построена с помощта на Русия.

Споделяне

Още от Свят