Шефът на кабинета на Горанов поема временно Комисията по хазарта

Регулаторът с изцяло нов състав след обвиненията за покровителство на Васил Божков

Георги Йорданов - новият временен шеф на ДКХ

Началникът на кабинета на финансовия министър Владислав Горанов – Георги Йорданов, поема временно ръководството на Държавната комисия по хазарта (ДКХ), чието ръководство е изцяло подменено. Това съобщиха от Министерството на финансите.

Мярката идва дни, след като Комисията по хазарта се оказа в епицентъра на разследването срещу бизнесмена Васил Божков. Специализираната прокуратура направи няколко обиска в нея, а срещу бивш и настоящ председател бяха повдигнати обвинения.

Арестуваният председател на Комисията по хазарта Александър Георгиев е освободен от поста по негова молба, се казва в съобщението на финансовото министерство.

Той беше задържан миналата седмица заради покровителство на бизнеса на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който беше задържан в Обединените арабски емирства. По-късно Георгиев беше освободен срещу парична гаранция от 40 000 лв. Това стана след като "направил самопризнания, че е покровителствал бизнеса на Васил Божков" по думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева.

Новият шеф – Георги Йорданов

Новият шеф на Държавната комисия по хазарта Георги Йорданов има богат административен опит, придобит на експертни и ръководни длъжности, е посочено в съобщението на Министерството на финансите.

До момента той е заемал длъжността началник на кабинета на министъра на финансите, в която е встъпил през ноември 2014 г. Преди това е бил ръководител на Инспектората на Министерството на околната среда и водите. В периода от декември 2010 г. до април 2014 г. е държавен инспектор в Инспектората на Министерството на финансите.

От януари 2000 г. до октомври 2010 г. последователно е заемал длъжностите директор на Инспектората на Министерството на земеделието и храните и главен секретар на Националната служба за растителна защита.

Професионалната му кариера започва в Министерството на финансите през 1995 г., като инспектор в данъчната администрация и главен данъчен инспектор в Службата за предотвратяване и разкриване на данъчни нарушения.

Новият състав на Комисията по хазарта

Министърът на финансите е подменил изцяло състава на Комисията по хазарта.

Това е станало след разговори с министъра на правосъдието, министъра на икономиката, изпълнителния директор на Националната агенция за приходите и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност", е посочено в съобщението.

Новите членове на ДКХ са Стоян Стоянов – главен секретар на Министерството на правосъдието, Паун Илчев – и.д. председател на Българския институт по метрология, Красимир Бояджиев – началник на отдел "Разследване на особени случаи", дирекция "Контрол" в Централно управление на НАП и Емил Захариев – директор на специализирана дирекция в ДАНС.

Споделяне

Още от Бизнес