Шефът на кабинета на Радев: Не може да се подслушва президент

Нормално е да има страх от втори мандат на Румен Радев, смята Калоян Методиев

Калоян Методиев, Снимка: БГНЕС

"Не може да се подслушва президент, а още по-малко да се размята в публичното пространство. Фактите са безусловни, подслушван е държавният глава, съхранявано е това СРС, вкарва се в публичен оборот. Това нещо е недопустимо. Нито една държава не трябва да си го позволява, когато има претенции за държавност, за законност, за спазване на институционална култура, която да гарантира доверие на гражданите в държавата. Ние разбиваме и последното остатъчно доверие, което има това общество, в институциите. А свърши ли доверието на едно общество към държавата, това означава само едно нещо - криза, революция, улица".

Това заяви в интервю за БНТ началникът на кабинета на президента Румен Радев Калоян Методиев.

През януари главният прокурор Иван Гешев поиска от Конституционния съд да тълкува кога държавният глава може да бъде проверяван, кога разследван и какво да се прави при установяване на престъпление. Прокуратурата разпространи аудио файлове с разговори на Румен Радев, като първо твърдеше, че те са СРС, а после, че не са. 

По думите на Калоян Методиев "премиерът е най-овластеният човек в държавата и това, че се опитва да се дистанцира и да излезе от цялата ситуация по никакъв начин не трябва да ни заблуждава, че той не е активен участник, защото подслушването като такова, управлението на СРС в сектор "Сигурност" е в прерогативите на министър-председателя".

Според него темата с подслушването трябва да стане централна за юристите.

"Тази година почна кризисно. Така и ще продължи заради серията нерешени проблеми, няма как и да бъдат решени. Вървим уверено към парламентарните избори, след това имаме и президентски избори. Нормално е да почнат и политическите размествания, всеки да прави сметки и да се опитва да извлече полза в ситуацията за себе си", допълни Методиев.

По думите му е нормално някой да го е страх от Румен Радев и от възможността за втори президентски мандат. Началникът на кабинета на президента обясни, че Румен Радев посочва проблемите в държавата такива, каквито са.

"Българското общество в момента е в тежка ситуация вследствие на резултатите от управлението. Президентството винаги е отворено за диалог, но без да прави компромис с истината и с посочване на реалните проблеми", заяви още Калоян Методиев.

Случилото се през седмицата той определи като "атака" от гледна точка на президентската институция. "Не бих казал, че това нанесе имиджови щети на президента. Напротив, президентът в очите на обществото влезе в ролята на жертва, на човек, който е атакуван заради принципни позиции, а не заради нещо съществено и форсмажорно", каза Методиев.

Според него няма данни за импийчмънт на президента. Става въпрос за административно-трудов казус назад в миналото, смята Методиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?