Шефът на кабинета на Румен Петков е възстановен на работа

Шефът на кабинета на Румен Петков е възстановен на работа

Вътрешният министър Румен Петков възстанови на работа началника на кабинета си Александър Петров в петък. Това стана преди да  е приключило досъдебното производство срещу Държавната комисия по хазарт (ДКХ), на която Петров е член.

Държавното обвинение започна досъдебно производство срещу “неизвестен брой виновни длъжностни лица” от Комисията по хазарт в края на миналата година, тъй като тя е издала разрешително за извършване на хазартна дейност на определено лице, въпреки становището на ГДБОП и на други спецслужби, че няма ясен произход на средствата му. Въпросното лице е свързано с турския бизнесмен Суди Озкан, собственик на игрални заведения в България.

След като това стана известно, министър Румен Петков обяви, че шефът на кабинета му излиза в отпуск, докато приключи разследването. Александър Петров е сред членовете на комисията, подкрепили лиценза на човека на Озкан.

В петък пред журналисти Румен Петков обяви, че проверката  е завършила и Петров е възстановен на работа. Министърът добави, че след окончателното произнасяне на прокуратурата ще вземе окончателно решение какво да прави. 

Разследването срещу Комисията по хазарта се води по чл. 282 от Наказателния кодекс (НК), който предвижда до 5 години затвор при доказано нарушение или неизпълнение на служебните задължения “с цел да набави за себе си или за друг облага”. Юристи обаче многократно са коментирали, че по този текст са единици осъдените “виновни длъжностни лица”.

От прокуратурата в петък заявиха пред Mediapool, че досъдебното производство срещу комисията продължава, но проверката, засягаща Александър Петров е приключила и било нормално той да се върне на работа.

От прокуратурата обаче не обясниха как е приключила проверка срещу един от членовете на комисията, при положение, че тя е колективен орган и от държавното обвинение многократно са обявявали, че “няма конкретна проверка срещу лицето Александър Петров”.

Споделяне

Още по темата

Още от България