Шефът на кампанията на Тръмп ще помага на разследването срещу него

Пол Манафорт, сн. ЕПА/БГНЕС

Бившият ръководител на предизборната кампания на Доналд Тръмп - Пол Манафорт, призна днес вината си пред федерален съдия по две обвинения и прие да сътрудничи със специалния прокурор Робърт Мълър, съобщиха световните агенции.

Манафорт призна вината си по обвинения в престъпен сговор срещу САЩ и във възпрепятстване на правосъдието. Робърт Мълър пък разследва евентуално съглашателство между хора от предизборната кампания на Тръмп и Русия.

Манафорт, 69-годишен бивш лобист, вече бе признат за виновен през август по друго дело за банкови и данъчни измами, гледано в щата Вирджиния. Това, че Манафорт призна сега сам вината си, ще му позволи да избегне нов продължителен и скъпоструващ процес, който може да постави в неудобно положение и самия Тръмп в навечерието на изборите през ноември.

Признанията засягат консултации, осигурени от Манафорт на про-руски политици в Украйна. От Белия дом реагираха, че тези действия на Манафорт предхождат победната изборна кампания на Тръмп.

Бившият предизборен мениджър на президента обаче е обявил, че ще сътрудничи на прокуратурата в разследването за руска намеса в изборите. Миналият месец той беше признат за виновен и по обвинения в укриване на данъци и банкови измами.

Споразумението за сътрудничество на Манафорт със службите на прокурора Мълър е важен обрат, тъй като бившият директор на кампанията на Тръмп от година оспорваше обвиненията. Това е обаче лоша новина за обитателя на Белия дом, който не спира за говори за "лов на вещици". Този негов аргумент е все по-отслабен от напредъка в разследванията на Мълър.

За момента Мълър не успява да докаже съглашателство между Москва и членове от екипа на Тръмп. Той обаче постигна няколко осъдителни присъди или ангажименти за сътрудничество от страна на бивши сътрудници на държавния глава.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?