Шефът на канцеларията на Меркел може да поеме временно финансовото министерство

Петер Алтмайер

Петер Алтмайер, ръководителят на канцеларията на германския канцлер Ангела Меркел, може да поеме поста министър на финансите, който ще остане вакантен, след като Волфганг Шойбле поеме председателството на Бундестага. Това съобщи в. "Зюддойче" в петък.

Според изданието политикът ще заеме поста на финансов министър временно, докато новото правителство встъпи в длъжност. Същевременно Алтмайер ще продължи да изпълнява задълженията си начело на канцеларията на Меркел. Решението е било взето лично от канцлера, тъй като функциите на финансовото министерство трябва да се координират тясно с нейното ведомство. Според нея фактът, че двете служби ще се ръководят от един човек, ще се отрази положително на коалиционните преговори.

Вернер Хойер, ръководителят на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), чието име бе споменавано като евентуална кандидатура за наследник на Шойбле, заяви, че ще остане начело на ЕИБ през идните шест години, информира Асошиейтед прес.

Пред журналисти в Атина Хойер посочи днес, че е "приятно да бъде споменат" като следващ финансов министър на Германия, но е "изключително щастлив" да ръководи ЕИБ. Той съобщи, че гуверньорите на институцията са му предоставили нов шестгодишен мандат, след като сегашният му изтече на 31 декември.

Очаква се Шойбле да бъде избран за председател на Бундестага на 24 октомври. Според експерти с преминаването му на новия пост Меркел ще загуби силен министър. 75-годишният политик е депутат в Бундестага от 1972 година, а от 2009 г. е министър на финансите. Той е известен с консервативните си възгледи за обществената и финансовата политика. Като финансов министър Шойбле се придържаше към твърди позиции спрямо Гърция в периода на финансовата криза.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа