Шефът на комисията по досиетата: Така нареченото досие на Станишев е манипулация

Евтим Костадинов

Информацията за досие на лидера на БСП Сергей Станишев с псевдоним "Московеца" е манипулация, каза в неделя пред БНР председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов.

 

Факсимиле на бланка за регистрирането на Станишев като сътрудник на ДС бе разпространено в социалните мрежи в събота, което предизвика реакцията на лидера на БСП и призива му комисията по досиетата да се произнесе още веднъж, независимо от проверката, която е била извършвана, когато Станишев е бил избран за депутат и като премиер на страната.

 

Костадинов обясни, че е направена проверка още веднъж и след като медиите са публикували материали за досие на Станишев.

 

"Този регистрационен номер не дава този псевдоним, който трябва да даде в регистрацията. Този псевдоним като име също не отговаря на регистрацията. В картотеката на комисията има само един такъв псевдоним, който нито съвпада по години, нито съвпада по име, абсолютно е проверен, така че става дума за манипулация", заяви Костадинов.

 

Той отказа да съобщи на кого е оповестеният псевдоним "Московеца", като обясни, че притежателят му не е публична личност и комисията няма права да оповести името му.

В закона за досиетата има точно регламентирани правила по какъв начин се придобива и анализира информацията и кой има право да я поднесе в обществото. В случая тези правила са нарушени като цяло, заяви Евтим Костадинов. Не коментирам кой ги е нарушил, това е въпрос на прокуратурата и се надявам тя да вземе отношение и то не само по този случай, допълни Костадинов.

Конкретно в случая с публикациите за досие на Станишев, което той вчера окачестви като "фалшификат", Костадинов заяви: Тук става дума за една манипулация.

Сергей Станишев е проверяван и като лидер на БСП, и като министър-председател, и като народен представител в 41-ото НС, проверката не е установила "абсолютно нищо", посочи Костадинов. Сътрудничество към каквито и да е служби не е установено, заяви още веднъж той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?