Шефът на комуникациите в Белия дом подаде оставка

Тръмп подготвя нов екип, който да се справи с обвиненията за връзки с Москва

Майкъл Дъбки

Директорът по комуникациите в Белия дом Майкъл Дъбки е подал оставка, съобщи Кели Конуей - съветничка на президента на САЩ Доналд Тръмп, цитирана от Асошиейтед прес.

В интервю за телевизия "Фокс нюз" Конуей обясни, че Дъбки, който в момента ръководи цялата публична информационно-пропагандна политика на американската администрация, е обявил желанието си да напусне Белия дом още преди президентът да замине по-рано този месец на първата си международна обиколка .

Той обаче "ясно е казал, че ще изпълнява задълженията си, докато продължават посещенията на президента в чужбина, и ще продължи да идва на работа всеки ден, защото има много работа".

Дъбки не е посочил докога ще идва на работа, и остава в добри отношения с екипа. Неговото напускане става в момент, когато Белият дом подготвя голяма стратегическа реорганизация, която има за цел да се справи с обвиненията за връзки между предизборния щаб на Тръмп и Русия. Тези планове включват и създаването на "команден център", който да се занимава с трупащите се въпроси и многобройните разследвания срещу екипа на Тръмп, отбелязва Ройтерс.

Създаването му се подготвяло от шефа на канцеларията на президента Райнс Прибъс и друг от съветниците на Тръмп - Стив Банън. Участвал и зетят на президента и негов главен съветник Джаред Къшнър, добавя Ройтерс, цитирайки свои източници.

Според служители на администрацията и хора близки до Тръмп президентът възнамерява да назначи нови помощници в Белия дом, опитни професионалисти, включително бивш мениджър на предизборната кампания на Тръмп.

Промените може да включват и повече юристи, които да се занимават с руското разследване - скандал, който е сериозна заплаха за "младата президентска администрация" на Тръмп.

В резултат на наложилата се реорганизация на медийния екип на президента неговият прессекретар Шон Спайсър ще остане на поста си, но ще дава по-малко медийни брифинги на живо. Освен това самият Тръмп щял по-често да отговаря на въпроси, зададени му директно от медиите, отбелязва Ройтерс.

В интервюто си за "Фокс нюз" Конуей омаловажи упоритите слухове, че Спайсър, който е обект на медийни комедийни скечове, също бил "пътник" от Белия дом. Тя добави, че той още днес ще даде брифинг за журналисти.

Според Би Би Си 47-годишният Дъбки, който е опитен стратег на Републиканската партия, е бил нает от Тръмп преди три месеца, за да обнови медийната стратегия на Белия дом. Президентът се спря на него, след като първоначалният му избраник за този важен пост Джейсън Милър не прие поканата.

Споделяне

Още от Свят