Шефът на контраразузнаването си отива

Шефът на контраразузнаването си отива

В един ден двама висши началници в структурата на Министерството на вътрешните работи се разделиха с постовете си. Това са шефът на контраразузнаването Иван Чобанов и на жандармерията Живко Живков.

Главен комисар Живков е отстранен временно със заповед на вътрешния министър Румен Петков в четвъртък. В лаконичното съобщение на МВР се посочва, че това става във връзка със сигнал и констатирани при служебна проверка нарушения. Материалите от проверката са предадени на прокуратурата.

Също в четвъртък правителството предложи на президента Георги Първанов да издаде указ за освобождаването от длъжност на директора на Национална служба “Сигурност” (НСС) Иван Чобанов. На неговото място да бъде назначен сегашният зам.-шеф на службата Иван Драшков, предлага още кабинетът.

Мотивите за отстраняването на Чобанов не се посочват, освен че той ще премине на друга работа. По неофициална информация ще замине за посланик в Зимбабве.

Смяната на Чобанов е първият кадрови отговор по повод критиките на ЕС за несправянето на България с организираната престъпност и корупцията и заплахата от налагане на предпазна клауза през март.

Начало на рокади в спецслужбите?

Осведомен съм за отстраняването на Иван Чобанов и Живко Живков, но не зная мотивите, каза пред Mediapool Николай Свинаров (НДСВ), шеф на вътрешната парламентарна комисия. Той обясни, че е научил за смяната от служителите в комисията и не е имал разговор с вътрешния министър Румен Петков.

Свинаров каза, че като шеф на комисията няма забележки към работата на Чобанов и към НСС. “Службата не беше от тези, които имат проблеми”, коментира още Свинаров.

Очакванията на различни депутати бяха рокадите в спецслужбите да започнат с външно разузнаване. Промените се свързват основно с външен натиск на партньорите от ЕС и НАТО, заради неефективната работа на българските спецслужби и проблеми с доверието в техните ръководства. Рокадите се предприемат след президентските избори, защото преди това биха предизвикали напрежение, твърдят политици.

Засега никой не свързва смяната на ген. Чобанов с конкретен провал на службата в последните месеци. По-важното е, посочват запознати, че НСС през последните години не е регистрирала и успехи.

Ген. Чобанов бе назначен на мястото на ген. Атанасов през ноември 2002 г. Смятан е за протеже на ДПС, имаше и твърдения сред опозицията, че навремето изнасял информация от МВР за Мултигруп.

Зам.-председателят на ДПС Касим Дал коментира пред Mediapool в четвъртък, че смяната на Чобанов не е консултирана с партията му и си е работа на вътрешния министър.

Аферата с убитите в Ирак шофьори

Иван Чобанов беше доверено лице на бившия главен секретар на МВР Бойко Борисов. По време на парламентарните избори през 2005 г. той временно го замени на поста с указ на президента Първанов.

Намеци за провал на НСС плъзнаха в медиите покрай екзекуцията в Ирак на български шофьори Георги Лазов и Ивайло Кепов през лятото на 2004 г. Тогава бегло бе споменато, че двамата са замесени в трафик на амфетамини и са станали жертва на основния трафикант на дрогата в България – иракчанин, сътрудник на българското контраразузнаване. Опитвайки се да реши проблемите си с българския си съдружник, той отвлича в Ирак двамата шофьори, държи ги като заложници и иска откуп от България. В тази връзка бе и тайнственото отлитане на Бойко Борисов със служители на НСС с президентския самолет до турско-иракската граница. Мисията завърши с неуспех, защото иракчанинът междувременно продаде българите на ислямистите, които ги употребиха за пропагандни цели. Двамата шофьори работеха за фирма, занимаваща се с търговия с автомобили в близкия Изток, собственост на двамата дупнишки бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, бивши служители на МВР.

Твърди се, че тази издънка на НСС не е била никога простена на Чобанов.

Смяната на Чобанов може да се свърже и с желанието на евроатлантическите партньори за по-стабилно и надеждно контраразузнаване, чиято работа вече засяга не само сигурността на България, но и на ЕС, както и на черноморския фланг на НАТО. Неотдавна и румънският президент Траян Бъсеску смени шефа на контраразузнаването в северната ни съседка.

В официалното съобщение на МВР се посочва, че Иван Чобанов е заявил желание да напусне поста директор на НСС и да премине на друга работа.

"В тази връзка ръководството на Министерството на вътрешните работи – членовете на политическия кабинет и професионалното ръководство изказват специална благодарност от положените досега усилия от Иван Чобанов като офицер и директор на специализираната служба. Ръководството на министерството оценява по достойнство приноса на  Иван Чобанов за реформирането на НСС и изграждането ѝ като желан партньор на сродните служби в ЕС, както и неговите персонални и професионални качества." се казва още в съобщението.

Готвеният за наследник на Чобанов Иван Драшков е служител от кариерата на контраразузнаването. Той влиза в системата през 1986 г. Бил е заместник-директор на НСС при правителството на ОДС, когато началник на службата е Атанас Атанасов. Счита се, че той е компромисна фигура, приемлива и за партньорите от ЕС и НАТО.

Сигналите за жандармерията

Рокадите по върховете на МВР не са изненада, ако се разглеждат в контекста на членството на България в ЕС. Сигналите за превишаване на правомощията на директора на жандармерията са на повече от година, подавани са от бивши служители в дирекцията, които са се жалвали от неправомерно отстраняване от работа, но министър Румен Петков не е предприемал кадрови действия по тях, за да не се счита, че се поддава на натиск. Живко Живков е на ръководния пост в жандармерията от 2000 г.

Преди две седмици, когато началникът на кабинета на Румен Петков Александър Петров бе отстранен временно от поста си заради разследване покрай издаването на лиценз за хазартна дейност на “неблагонадеждно” лице, министърът заяви, че няма да се отваря чадър над никого от системата на МВР, ако е извършил закононарушения. Това може да послужи и за мотив да се отърве и от последните хора на Борисов в МВР, сред които е и Живков, а и също да се покаже пред Брюксел, че българските правоохранителни органи се реформират.

Министърът на вътрешните работи Румен Петков се скри от чакащите го журналисти след заседанието на Министерски съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България