Шефът на КПКОНПИ обяви разминаването около имотите му за "глупости"

Нямало проблем подчинената му комисия да проверява както него, така и политиците и атакуващите го

Пламен Георгиев вече ходи с охрана от НСО, Снимка: БГНЕС

Вместо отговори за разминаванията около имотите му, председателят на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев нападна медиите, които публикуваха разкритията, обяви се за мишена на проверявани олигарси и дори обект на заплахи срещу живота му. Именно поради последната причина той вече ходи с четирима души охрана от НСО.

В първата си публична поява след разкритията за апартаментите му той отклони въпросите по темата с безапелационното: "Точка по въпроса", преди да започне участието си в конференция на тема: "Етика в публичната администрация", организирана от близката до управляващите фондация "Конрад Аденауер".

"Абсолютна компроматна атака"

"За глупости аз няма да се обяснявам. Очевидно е, че това абсолютна компроматна атака и се вижда и кой я прави. Има хора с медии, олигарси, на които ние запорирахме и внесохме искове за отнемане на имущество. Хора, които също така имат 198 млн. причини да водят срещу нас компроматна война. Съжалявам и за вас, медиите, които по някакъв начин се опитвате да се поставяте в услуга на тези хора", заяви Георгиев.

Какви са "глупостите", за които шефът на КПКОНПИ няма да се обяснява

Той отрича да има разминавания между данните в имотната му декларация и в Имотния регистър. Такива разминавания бяха открити от "Биволъ" преди седмица. В декларацията на шефа на КПКОНПИ не фигурира терасата-покрив на единия му апартамент (186 кв. м.) и освен това от нотариалните актове става ясно, че той е купил апартаментите си в столичния квартал "Гео Милев" за суми, по-ниски от данъчните им оценки.

Георгиев отговори, че не бил длъжен да декларира терасата си, защото тя е едновременно и покрив на сградата, в която се намира тризонетът му. Следователно е обща част на всички собственици. С изваждането на тези близо 200 квадратни метра от площта на жилището се намалява и данъчната му оценка, т.е. платената цена автоматично става по-висока от оценката.

До терасата обаче има достъп само той. Освен това в договора за ипотека е описана и тази част от имота, т.е. Георгиев е ипотекирал нещо, което твърди, че не притежава.

Шефът на КПКОНПИ отказва да коментира и как е договорил цена от 150 хил. евро за апартамента, който само година по-рано се е продавал за 265 хил. евро. За първоначалната цена, записана в обява, съобщи Антикорупционният фонд. Пак в обявата е описано, че на въпросната тераса, за която Георгиев смята, че няма "индивидуални собственически права", са изградени сауна за шестима души и барбекю.

Цената на другия апартамент на Георгиев пък бе "оправена" с обяснението, че в нотариалния акт е допусната грешка и е вписана данъчна оценка, по-висока от реалната. Шефът на "Антикорупция" си извади експресно от общината нова оценка, по-ниска от предишната и така платената за жилището цена надскочи данъчната оценка.

Да ме проверява който иска

Георгиев твърди, че може да бъде проверен от куп институции, сред които прокуратурата и дори комисията, която оглавява. Досега обаче нямало нито един сигнал срещу него. Георгиев е бивш високопоставен прокурор.

"Нека се подаде сигнал до прокуратурата, нека да се подаде сигнал до парламента, до нашата комисия, има хиляди органи. Как кой? Цяла комисия от пет души може да ме провери (комисията е от петима души в състава си заедно с Георгиев б.а.) Кой ми е подчинен? Никой не ми е подчинен! Много ви моля, продължавате да следвате една линия, за да можете да вадите някакви компромати", заяви Георгиева пред медиите.

Олигарсите ме атакуват

Георгиев повтори старата си теза, че олигарсите са недоволни, че има борба с корупцията, че са внесени искове за отнемане на имущество за 3 млрд. лв., и затова нямало да стоят безучастно.

"Вие какво очаквахте? Че всичко ще е безпроблемно, че тия хора щяха да седят и ще са доволни? Те са недоволни!", заяви той.

Атаката, в която според него била спретната медии и олигарси, била дошла малко след заплаха за живота му. Заплахата била получена "съвсем официално" и "оценена от други органи като сериозна".

"След тази заплаха вече започнаха и медийните атаки, което беше напълно очаквано. Очевидно се следва един план", заяви Георгиев.

Според Закона за НСО на председателя на КПКОНПИ не се полага охрана и транспорт от службата. В закона обаче има разпоредба, според която при заплаха, охрана се осигурява и на "други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката".

Покрив ли е терасата?

Строителните книжа и архитектурният проект могат да покажат дали въпросната тераса е покрив, заяви пред бТВ адвокат Емануил Йорданов. Според него, ако до нея има достъп само Георгиев, трудно може да се говори за обща част. Той обаче посочи и друг проблем – Законът за собствеността, на който шефът на КПКОНПИ се позовава, е от 1951 г., когато подобни обекти не са съществували.

"Очевидно по архитектурен план става въпрос за едно цяло и свързаност между обектите на двата последни етажа и тавана. При евентуален съдебен спор ми се струва, че би могло да се стигне до решение и че действително е обща част, защото на практика това е покривът, а как е реализиран покривът на въпросния блок, е отделен въпрос", заяви Йорданов.

За Цветанов – нито дума

Както отказа да коментира цената на апартамента си и терасата-покрив, Георгиев не пожела да каже нищо и за проверката срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. "Биволъ" публикува доклад от проверка на комисията му от 2015 г., според която има над 100 хил. лв. разминаване между доходите и разходите на семейството му.

"Искате да коментирам едни качени, неподписани документи в някакъв сайт. Тези неподписани документи, се анализира в момента дали изобщо отговарят на истината, защото се качиха някакви неща в медийното пространство", заяви шефът на КПКОНПИ. Той все пак не отрече, че такава проверка е имало, но заяви, че не знае дали публикуваният доклад отговаря на истината.

"Аз съм абсолютно безпристрастен"

КПКОНПИ е в парадоксална ситуация – от една страна около имотите на председателя ѝ има куп въпроси и очевидно трябва да се самопроверява, от друга – същата комисия трябва да проверява как Цветан Цветанов, Цецка Цачева и зам.-министрите на спорта и енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов са купили евтините си жилища от строителната фирма "Артекс". Освен това пак КПКОНПИ води и проверките срещу хора, които председателят ѝ твърди, че го атакуват.

Според Георгиев комисията щяла да е абсолютно безпристрастна. Той обясни, че за няколко дни била свършена голяма по обем работа. Били изисквани множество документи, включително и протоколи от заседания на парламентарни комисия, където се е обсъждала поправка в ЗУТ, засягаща големия проект на "Артекс" в "Лозенец" – небостъргача "Златен век".

И заседанията, и протоколите от тези комисии по принцип са публични. Изрично трябва да се искат само данните за поименното гласуване на депутатите. Георгиев обаче си приписа заслугата. "Не е общодостъпна информация, как ще е общодостъпна информация обсъжданията в комисиите, моля ви се, това са стенографски протоколи, недейте да говорите неща, които не са верни", каза той.

Комисията се е впечатлила от факта, че всички сделки са изповядани пред един и същи нотариус, което също е публична информация. Това обаче било нормална практика, защото фирмите имали практика да ползват услугите на един и същи нотариус. Изискани са всички сделки на фирмата от 2007 г. насам. Проверява се и дали "Артекс" или друга свързана със собствениците ѝ фирма е правила дарения на политически партии. Изискана е и информация за фирмите, които са осъществявали строителния надзор.

"Ще бъдат викани министри и зам.-министри да дават обяснения във връзка с актове, които те са давали по повод сградата "Златен век". Всичко това, пак повтарям, за 4-5 дни", заяви Георгиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?