Шефът на КПКОНПИ "оправи" цената на имота си със сбъркан нотариален акт

Шефът на КПКОНПИ "оправи" цената на имота си със сбъркан нотариален акт

Шефът на антикорупционната комисия КПКОНПИ Пламен Георгиев има сбъркан нотариален акт за един от имотите си. Това става ясно от позицията му, разпространена от комисията. Според Георгиев в един от нотариалните актове е вписана данъчна оценка, която се разминава с истинската. Това било направено по неизвестни за него причини. Новата му данъчна оценка, извадена в четвъртък, вече е по-ниска, което автоматично означава, че той е платил за имота си цена над данъчната оценка.

Преди няколко дни "Биволъ" съобщи, че има сериозно разминаване от около 250 хил. лв. между имотните му декларации и данните от Имотния регистър. В декларациите си Георгиев е посочил, че е придобил имотите си в столичния кв. "Гео Милев" на доста по-малки суми от данъчните им оценки, вписани в нотариалните актове.

Грешката от 2012 г.

През 2012 г. Георгиев и съпругата му купуват апартамент с две паркоместа в кв. "Гео Милев". В декларацията си той посочва, че тази придобивка му струва 207 318 лв. В нотариалния акт обаче е записана данъчна оценка от 264 310 лв., т.е. разликата е 56 992 лв. Така става ясно, че имотите са купени на цена по-ниска от данъчната оценка, което не е незаконно, но е съмнително.

Според шефа на КПКОНПИ посочената от самия него сума в декларацията му е вярна, т.е. апартаментът и паркоместата струват малко над 207 хил. лв. Реалната им данъчна оценка обаче е друга.

"Данъчната оценка на обектите е в общ размер не на 264 310,30 лв., колкото по неизвестни за мен причини е посочено в нотариалния акт, а 165 192,70 лв.", заявява Георгиев.

"Демократична България" иска оставката на шефа на антикорупционната комисия

"Демократична България" настоява за незабавната оставка на председателя на антикорупционната комисия - КПКОНПИ Пламен Георгиев. Поводът е покупката на жилището му в столичния квартал "Гео Милев" на цена под данъчната му оценка. Това се казва в позиция на дясната коалиция, изпратена до медиите.

Още

От позицията му става ясно, че той си е извадил ново удостоверение от общината, валидно към 2012 г. и се позовава на него. То е издадено на 28 март 2019 г. - денят, в който КПКОНПИ разпространи позицията на шефа си за имотите му.

Така платената от него цена вече е по-висока от данъчната оценка.

Тераса или покрив

Вторият апартамент на Георгиев в същия квартал, тризонет от 156 кв. м. с две тераси, е купен преди две години. В декларацията си той е посочил жилището и едната тераса с площ 48 кв. м. Втората (86 кв. м.) обаче липсва от декларацията му. И тук данъчната оценка е по-висока от реално платената цена. Оценката е 452 785.70 лв., а продажбата е за 293 374.50 лв.


Тризонетът е на последния етаж в тази сграда в кв. Гео Милев. Сн. бТВ

Според Георгиев втората тераса-покрив не бива да се включва в данъчната оценка, понеже влизала в общите части на блока. Друг освен него не би могъл да я ползва, но това не променя нещата, смята шефът на КПКОНПИ. Такава е практиката на Върховния касационен съд, заявява той и посочва три решения от последните години.

"Въпросната тераса обаче не е част от жилището, а представлява тераса-покрив, която е обща част на сградата, поради което не е обект на индивидуални собственически права и не подлежи на деклариране от страна на етажните собственици. Константна е практиката на Върховния касационен съд, че покривът на сградата, включително и когато може да се ползва като терасата на едно от жилищата, се включва в общите части на сградата, при което наличието на достъп до него само от един от обектите не променя тази му характеристика", пише Георгиев.

Тъй като смята терасата за обща част, той твърди, че тези 86 кв. м. не би трябвало да се включват в данъчната оценка на имота му, от което следва, че тя трябва да е по-ниска.

"На това основание е очевидно, че припадащите се на терасата-покрив 197 449.70 лв. следва да бъдат приспаднати от данъчната оценка на обекта. При това положение данъчната оценка на имота, представляваща сбора от оценките на елементите, формиращи придобитото жилище, всъщност е 255 306 лв., т.е. значително по-малка от договорената и заплатена продажна цена в размер на 293 374.50 лв.", пише Георгиев.

Преди ден бТВ разпространи снимки на тризонета с въпросната тераса. Както се вижда, тя е застроена със зидан навес с покрив и три стени, снабдена с бюрбекю.


Терасата, която ползва единствено семейството на Пламен Георгиев, но не била част от жилището му. Сн. бТВ

Компроматна кампания

Георгиев смята, че срещу него се води компроматна камапния. Той посочва участие на представители на Антикорупционния фонд в бТВ в сряда по темата с неговите имоти. Организацията е автор на разследването за евтините апартаменти на висши кадри от ГЕРБ, което доведе до оставките на Цветан Цветанов, Цецка Цачева и двама зам.-министри.

"Извършената срещу мен медийна манипулация е част от тази ответна реакция, организирана от обвиняеми и подсъдими лица, чието имущество е блокирано от Комисията, но които продължават да имат силно влияние и възможности за въздействие в телевизионните медии и да контролират неправителствени организации. Тези лица водят целенасочена компроматна кампания срещу мен, използваща всякакви средства. Те няма да ме уплашат и няма да ме отклонят от пътя, по който съм поел, заемайки длъжността председател на Антикорупционния държавен орган" заявява Георгиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?