Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев подаде оставка, депутатите набързо я приеха

Един чист човек беше омаскарен, каза бившият антикорупционен шеф за себе си

Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев подаде оставка, депутатите набързо я приеха

Председателят на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев изненадващо подаде оставка, която парламентът незабавно прие в сряда. "Един чист човек беше омаскарен", каза бившият антикорупционен шеф за себе си.

Пред журналисти той обясни, че отдавна бил решил да се оттегли, но е чакал да приключат данъчните ревизии, за да се види, че при него е чисто. Допълни, че решението му е лично и не е било обсъдено с премиера Бойко Борисов. По думите му имал заплахи за живота и затова ходел с охрана

"Държа в ръцете си акт на НАП, която показва, че съм чист човек. Анализира се всяка една стотинка, която е получена от мен и от моята съпруга като доход и за всеки един ден се прави анализ. Тази проверка доказа, че аз не съм извършил нито едно закононарушение", каза Пламен Георгиев.

Досега той беше в отпуск, след като така бе посъветван от премиера Бойко Борисов поради разпоредена от прокуратурата на Георгиев по медийни разкрития за разминаване в доходите. Няколкомесечна сага около терасата на апартамента му, която се оказа, че не е вписана в имуществената декларация и че на нея има незаконно построени обекти, обаче още не е приключила.

Според бившия шеф на КПКОНПИ "очевидно" е имало атака срещу него от "олигарсите", но не пожела да каже кого визира. Нямал доказателства, но то било "очевидно". Според него "тези медийни скандали" с терасата са били целенасочени и причината за тях са постиженията на КПКОНПИ под негово ръководство.

"Над 3 млрд. са исковете на комисията срещу олигарсите. Това са искове за отнемане. Акумулирах толкова много врагове, които ми го върнаха чрез медиите. Това не беше атака само срещу мен, но и срещу моето семейство", каза той, но не коментира защо според него парламентарното мнозинство се е поддало на натиска.

Грешка в комуникацията

Пламен Георгиев все пак призна, че е допуснал грешка, но не в работата си или с терасата, а в комуникацията с медиите: "Не можах да повярвам, че се случва нещо такова. Допуснах грешка, може би трябваше по-рано да изляза пред вас и да обясня. Извинявам се още веднъж, че не седнах всичко пред вас да обясня".

Георгиев се закани да заведе дело срещу общината: "По незнайни причини общината не е излязла с никакво решение и в един момент, в който председателят на комисията си купува жилище с кредит, стана националния проблем на тази държава".

"Наследникът ми трябва да е решителен“

По думите му следващият председател на КПКОНПИ трябва да е решителен. Не каза обаче кой според него е най-подходящ. Засега плановете на Георгиев били да се върне в прокуратурата. За бъдещия си шеф и единствен кандидат за главен прокурор Иван Гешев каза, че е "професионалист".

"Прокурор съм и в крайна сметка мястото ми в прокуратурата се пази", каза Георгиев, но допълни, че бил готов да поеме и друг пост, ако някъде има нужда от него.

Дойде, но не говори

Самият дебат за оставката на шефа на една от най-овластените институции в държавата протече по абсурден начин. Депутатите започнаха обсъждането за оставката в отсъствието на Пламен Георгиев. БСП все пак поиска той да бъде поканен в Народното събрание, за да каже какви са мотивите му.

"Не мислите ли, че човекът, който вие защитавахте, човекът, срещу когото ние се противопоставяхме, трябва да му дадете шанс да дойде и да каже какво е свършил и какво не", каза Крум Зарков от БСП.

Депутатите гласуваха Пламен Георгиев да бъде поканен, но се окача, че от ГЕРБ не са разбрали какво точно са подкрепили. Първо решиха, че предложението не е минало, а после, че Георгиев не длъжен да дойде в парламента. В крайна сметка заседанието беше прекратено за кратко, за да може той да присъства. 

След почивката председателят на НС Цвета Караянчева набързо прекрати дебатите преди групата БСП изобщо да е влязла в пленарната зала. Не беше дадена и думата и на специално пристигнали Пламен Георгиев. С бързо гласуване той бе освободен от поста и въпросът бе приключен.

БСП попита защо точката е включена в дневния ред в последния момент. "Няма как да има дебат, след като само преди 2 минути квесторите минаха по коридорите, раздадоха хвърчащо листче от друга институция – от КПКОНПИ. Не е разпределена на ресорната парламентарна комисия. Искате да го гласуваме в последния момент на последното заседание преди ваканцията", каза Зарков.

Очакван финал на данъчната проверка

По-рано през юли финансовият министър Владислав Горанов се дистанцира от работата на подчинените му данъчни инспектори по проверката на Георгиев. Заяви, че няма правомощия да им въздейства.

Преди няколко месеца Горанов бе проверяван за конфликт на интереси от комисията на Пламен Георгиев заради скъпия апартамент, в който живее. Нарушения за финансовия министър не бяха открити.

Сагата с апартаментите и терасата-покрив

Пламен Георгиев излезе в дълъг отпуск през април след скандала, избухнал заради покупката на два апартамента в столичния квартал "Гео Милев". В случая имаше големи разминавания между декларираната стойност на имотите му в имотната му декларация и данните от Имотния регистър. Проверка на "Биволъ" установи, че става дума за разминаване от близо 250 000 лева.

Шефът на КПКОНПИ обясни едното разминаване с грешка в нотариалния акт и скоростно си извади нова данъчна оценка от общината за по-ниска стойност на имота. Така платената цена се повиши, т.е. надскочи данъчната оценка.

За второто жилище – тризонет с тераса-покрив от близо 200 кв. м. - Георгиев твърдеше, че не трябвало да декларира терасата-покрив, защото била обща собственост, макар че само той има достъп до нея.

Скандалите около жилището му доведоха до проверки от районната община в "Слатина" за построените на покрива сауна и барбекю. Общинските служители стигнаха до извода, че шефът на КПКОНПИ няма документи за част от постройките си.

Освен това районният кмет Наталия Стоянова посочи Георгиев като собственик на терасата, за която той твърдеше, че е обща.

Междувременно от ГЕРБ тръгнаха да прекрояват изискванията за председател на КПКОНПИ, но оставиха проекта "на трупчета" и досега не е придвижен напред.

Още след излизането му в отпуск, депутати от управляващото мнозинство коментираха пред Mediapool, че Георгиев може да подаде оставка сам заради скандала с терасата му. Оттогава досега обаче той не предприемаше подобен ход.

Споделяне

Още по темата

Още от България