Шефът на КПКОНПИ се шокира от грешките в декларациите на властта

Пламен Георгиев. Снимка: БГНЕС

Над 700 души са допуснали грешки в декларациите си за имотно състояние, които се подават пред антикорупционната комисия КПКОНПИ. Това съобщи при отчета си пред парламента шефът ѝ Пламен Георгиев. Комисията е дала указания да се отстранят пропуските и несъответствията.

"Засега казвам само тази цифра, която за нас е доста шокираща и фрапираща, защото досега при проверките, докато тази дирекция беше в Сметната палата, цифрите бяха много по-малки. Отдавам го на това, че се въведоха нови декларации, но има страшно много несъответствия. Сред тях има лица от всички кръгове на проверяваните от нас лица, включително народни представители, министри, заместник-министри, кметове, общински съветници“, заяви Георгиев, цитиран от БНР.

Това е първата година, в която депутати, министри и висши чиновници са задължени да подават декларации пред КПКОНПИ.

От тях вече изскочи един скандал – с ползвания безплатно от финансовия министър Владислав Горанов луксозен апартамент в столичния квартал "Изток". Жилището му е предоставено от кръстника му Иван Сариев.

КПКОНПИ се самосезира по случая, но реши, че Горанов не е в конфликт интереси.

По закон лицата на висши публични длъжности са задължени да декларират имуществото на съпрузите си, както и на хората, с които живеят на семейни начала.

Във втория случай обаче има възможност тази информация да бъде скрита и да остане само за служебно ползване на комисията. Това се прави с нарочна декларация, с която се иска данните да не се публикуват на сайта на комисията. В масовия случай живеещите на семейни начала декларират нежелание тази информация да е публична.

Споделяне

Още по темата

Още от България