Шефът на КРС си даде близо 20 000 лв. бонус за добре свършена работа

Председателят на КРС Иван Димитров

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Иван Димитров е взел близо 20 000 лв. бонус в края на месец юли. По телефона той обясни пред Mediapool, че бонусът е т.нар. допълнително материално стимулиране (ДМС) за добре свършена работа, какъвто се раздава в края на всяко тримесечие на всички служители в държавната администрация по законово установения ред.

Тази година обаче заради карантината във връзка с коронавируса служителите в КРС не са получили такъв бонус за първото тримесечие. Пропускът е компенсиран в края на юли, когато всеки един служител в КРС е получил ДМС практически за половин година, обясни Иван Димитров.

Той подчерта, че е взел над 19 000 лв. ДМС, а не 20 000 лв., както се твърди в сигнала, получен по електронната поща на Mediapool. Димитров уточни, че 6000 лв. от тази сума е заплатата, която получава всеки месец, а останалото е бонус за добре свършена работа.

Иван Димитров каза, че през март и април той е дарявал една голяма част от заплатата си за борбата с коронавируса, като същото са правили и другите членове от ръководството на регулатора. Той не конкретизира каква част от заплатите са дарявани.

С част от събраните средства са били закупени дезифенктанти за нуждите на КРС. Димитров не уточни за какво точно са отишли останалите пари.

Иван Димитров оглави КРС в края на 2018 г., след като предишният ѝ директор Росен Желязков бе избран за министър на транспорта на мястото на оттеглилия се заради катастрофата край Своге Ивайло Московски.

60-годишният Димитров повече от 20 години е работил в системата на МВР, която напуска през 2013 г. След това две години е ръководител на отдел "Информационни технологии" в "БДЖ-Пътнически превози", а от края на 2017 г. е директор на дирекция "Информационни системи и аналитични дейности" в Агенция "Митници".

Иван Димитров посочи, че откакто е начело на комисията, тя активно участва на пазара на пощенски услуги и комуникации и работи за подобряване на бизнес средата за мобилните оператори.

През последната година са проведени множество срещи за популяризиране на пето поколение мобилни мрежи, каза още шефът на КРС. Работи се и за подобряване на пощенските услуги чрез оптимизация на местата за доставки, допълни той.

Иван Димитров изтъкна, че по време на извънредното положение от 13 март до 13 май, служителите на КРС са работили изключително активно, за да осигурят качествена и безпроблемна интернет връзка и да няма прекъсвания в мрежата.

От назначаването си досега Иван Димитров не е давал нито една пресконференция за медиите. В същото време независимият орган има изключително важна роля в ерата на дигиталната трансформация. За съжаление, дейността ѝ от години е извън полезрението на обществото. За последно се знаеше какво работи, когато се раздаваха честотите на мобилните оператори и се въртеше клипът "Момче, как да го включа?", предшестващ спорната цифровизация, която трябваше да осигури безплатна телевизия.

КРС е органът, който разпределя честотите в страната, издава лицензите на мобилните оператори, контролира пощенските услуги, радиочестотния спектър, радиосъоръженията, кабелните оператори. Приходите на компаниите, работещи в тези сектори, се оценяват на милиарди левове и непрекъснато растат.

Шефът на КРС се назначава с решение на Министерския съвет и поради липса на публичност в работата на регулатора подателят на сигнала до Mediapool пита премиера Бойко Борисов какъв бонус е получил той в края на юли, какво е свършил Иван Димитров за близо двете години откакто е начело и дава ли си сметка премиерът защо гражданите са по улиците.

Ето и текста на сигнала получен на електронната поща в Mediapool:

Господин Борисов, вярно ли е, че председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров си е раздал скандалния бонус от 20 000 лв. в края на месец юли 2020 и това станало ли е с ваше съгласие, като министър-председател, който го назначава?

Не е ли проява на лош вкус и липса на солидарност към обществото, треторазряден чиновник с официална месечна заплата от 6000 лв, да се самонагради с такава парична сума и то във време, в което всеки ден ни подготвяте, че предстои най тежката икономиоческа криза?

С какво този чиновник, без познания, без биография и липса на управленски опит е заслужил тези пари?

Дори вие и президента се съмнявам, че сте взели 20 000 лв. през месец юли.

Вие като министър-председател, който го е назначил, можете ли да изброите поне две обществено известни инициативи, които КРС под ръководството на Иван Димитров е предприела? Няма такива.

От времето на Веселин Божков, в медиите не се чува нищо за КРС, а гражданите остават с убеждението, че този регулатор не съществува.

Давате ли си сметка г-н Борисов, че гражданите са по улиците точно заради такива безхаберници, които назначавате на сладки постове. Тяхната цел не е да вършат работа, а да дерибействат и да разпределят натрупаната от всички нас "мазнинка".

Само мога да предполагам какво правят другите ви дерибеи по места, след като не можете да упражните контрол над един бивш милиционер, който работи на 200 метра от Министерския съвет.

Нека Иван Димитров да обясни защо си е раздал този бонус. Поискайте му отчет, какво е свършил за 2 години, откакто е председател на КРС.

Обществото очаква възмездие и ревизия!!! Ако не я получи от вас, ще я получи от друг, но отговори трябва да има.

Споделяне

Още от България