Шефът на "Лукойл" не вижда начин горивата да поевтинеят

Шефът на "Лукойл" не вижда начин горивата да поевтинеят

Искрено ми се иска цените да падат, но не виждам предпоставки това да се случи, тъй като светът е в криза, коментира шефът на "Лукойл България” Валентин Златев пред бТВ в неделя. Според него основна причина за сегашното състояние на пазара е намаленият износ на Ирак и Либия.

Положението би станало още по-тежко, ако се стигне до военна интервенция в Иран, смята той. По думите му в такава ситуация работата на българските политически институции е да измислят начин да направят удара по-лек за хората.

 

Според Златев в условията на напрежение е нормално да се появят и съмненията за картелни споразумения между дистрибуторите на горива. В такова в петък бяха уличени "Лукойл", "Нафтекс", "Ромпетрол" и ОМV от Комисията за защита на конкуренция. Шефът на "Лукойл" обаче смята, че след като като два пъти компанията е проверявана и нарушения не са открити, същото ще се случи и сега.

 

Бизнесменът отказа да коментира оставката на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и обясни, че в последната година с него работели в много добри отношения. Трайков и "Лукойл" влязоха в челен сблъсък по повод ценовата политика на петролната компания, след като министърът в оставка в началото на 2011 г. обясни, че разходите на "Лукойл" са черната кутия в ценообразуването. Златев пък атакува Трайков с въпроси разбира ли от икономика и може ли да смята.

 

Златев посочи в неделя още, че като главен мениджър във водеща компания е нормално да има своето място в икономиката на страната и това директно предпоставя диалог с управляващите. по повод твърденията, че е предлагал министерски назначения, той отговори, че познавал единствено Вежди Рашидов преди да заема поста, тъй като бил любител на изкуството му.

 

Шефът на "Лукойл” заяви още, че да имаш за приятел министър-председател е много по-трудно, тъй като в професионалните отношения често се намесвала емоцията. той обясни още, че амбициите да влиза в политиката не стоят на преден план за него, а по време на избори политиците нямало с какво да го съблазнят.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?