Шефът на "Лукойл" оцени контрабандата на горива у нас на милиард лева годишно

Валентин Златев. Снимка: БГНЕС

Нелегалната търговия с горива в България се оценява на 1 млрд. лв. годишно като всеки втори литър вносно гориво е без платени данъци. Тази данни обяви шефът на "Лукойл България" Валентин Златев, който е и председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), по време на заседание в четвъртък на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата в парламента.

Информацията е от 2015 г., от когато са най-актуалните обобщени числа за сектора. Тогава в бюджета е трябвало да има постъпления за малко над 3 млрд. лева, но след като от тази сума се извадят данъците на "Лукойл”, които са малко под 60 %, се отваря необясним дефицит, обясни Златев.

"За 40 % са постъпили два пъти по-малко горива, т.е. фактически всеки втори литър от внос за 2015 година е бил контрабанден", каза той.

Според него тази данни показват, че от търговията с горива у нас в сивата икономика влизат 1 млрд. лв.

За решаване на проблема от БПГА предлагат да се приеме закон, въвеждащ равни условия за всички участници на пазара. Иначе контрабандата ще продължава, смята от организацията.

Вече бил подготвен проект на нов закон заедно с икономическото министерство и той щял да бъде публикуван на сайта на ведомството за обществено обсъждане.

Златев обяви, че това е основният проблем на сектора и асоциацията си поставя за задача изсветляването на този бизнес.

"Шокиращи са данните за контрабандата на горива у нас. Само за 2015 година невлезлите приходи в бюджета от ДДС от горива надхвърлят 1 милиард лева и тази тенденция продължава и до днес”, коментира по време на заседанието депутатът от "БСП за България” Драгомир Стойнев.

"Ние от опозицията сме готови да се приеме регистрационен режим и секторен регулаторен закон, който за съжаление го бавите за последните две години. Всяка една година е равна на 1 милиард лева загуба за българската страна,” обърна се Стойнев към управляващите. По думите му "контрабандата не намалява, а процъфтява и за съжаление това е българската реалност". "Неслучайно чуждестранните инвеститори не желаят да идват и бягат от страната, защото тя се е превърнала в разграден двор”, констатира бившият министър на икономиката и енергетиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?