Шефът на магистрална полиция не препоръчва над 100 км по родните аутобани

Препоръчителната максимална скорост по магистралите в България е до 100 км/ч, коментира в петък пред Дарик радио началникът на "Магистрална полиция" към РДВР София полк.Красимир Занев. Той допълни, че полицейските радари засичат водачи, които карат със 150 - 160 км/ч.

Според закона за движение по пътищата, максималната разрешена скорост по магистралите е 120 км/ч. В началото на август шефът на магистрална полиция пострада от "пътен хулиган". Пиян шофьор засякъл Занев и го изхвърлил от пътя, а после се нахвърлил върху полицаите. Тогава полковникът се беше заканил, че магистралните полицаи направо ще стрелят по пътните хулигани.

Според Красимир Занев, най-често срещаните пътни нарушения по магистралите, които стоят в основата на тежките катастрофи, са превишената скорост и неправилното изпреварване. Най-чести нарушители били младите и по-неопитните водачи, на които липсвала добра квалификация.

Началникът на "Магистрална полиция" определи като недостатъчна сегашната подготовка на водачите. Ако курсовете и изпитите са под контрола на МВР, изискванията ще са по-строги, а квалификация - по-сериозна, твърди Занев. В момента курсовете се водят от инструктори от частни фирми, но изпитите се провеждат пред КАТ - структура на МВР.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?