Шефът на македонския културен център у нас опровергава Калфин

Шефът на македонския културен център у нас опровергава Калфин

Директорът на Културния център на Македония в София е бил избран в ръководството на ОМО - Илинден, съобщи в петък вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин. Това е недопустимо за служител на дипломатическо представителство и македонските власти трябва да вземат много ясно отношение, коментира той.

В същото време директорът на центъра Стефан Влахов Мицов заяви пред Mediapool, че изявлението на Ивайло Калфин не отговаря на истината.

“Подобни твърдения, които почиват на непроверени факти, не допринасят за добрите отношения между двете държави”, каза Влахов. Още през юни опровергах тези твърдения, появили се в някои медии, добави той.

Не съм бил член на никоя партия, каза още директорът на македонския културен център, като допълни, че няма интереси към политиката.

Пред Mediapool той съобщи, че посолството на Македония в София е изпратило официална нота до българското външно министерство, в която се подчертава, че директорът на македонския културен център в България нито е бил, нито е член на ОМО – Илинден.

Ако този въпрос продължава да се разисква, ще бъда принуден да дам пресконференция не само за българските, но и за представителите на чуждите медии в България, каза Влахов. Той е български гражданин и ръководи центъра от самото му създаване през април 2005 г.

Второ предупреждение за една седмица

Казаното от министър Калфин в петък е второто му предупреждение към македонските власти в рамките на една седмица, започнала със заявлението му, че България няма да подкрепя безусловно членството на Македония в Европейския съюз. В понеделник по време на работно съвещание на български посланици и дипломати в МВнР Калфин заяви, че настояваме за спазване на принципите на добросъседство и липса на агресия към българската нация или история от страна на македонските власти.

Скопие заяви, че ще иска обяснение за изявлението на Калфин, което не било в полза на добросъседските отношения.

Македонският посланик Абираман Алити поиска среща с шефа на дирекция Европа 1 в МВнР, то тъй като бе препратен към референт от дирекцията, среща не се състоя.

Македонските власти трябва да покажат ясно, че е недопустимо служител в дипломатическо представителство зад граница да участва в политическия живот на страната, каза министър Калфин в петък по време на посещение в добруджанското с. Красен.

Според оценките на македонската дипломация, цитирани от скопския в. "Време", предупреждението на министър Калфин от понеделник е продиктувано от неотдавнашното възстановяване на "партията на македонците в България" ОМО Илинден –Пирин. Другата причина било писмото на Европейския свободен алианс, който иска от Европейската комисия да подкрепи признаването на македонско малцинство, а в процеса на присъединяването си към ЕС България да бъде поставена под специален миниторинг от страна на Брюксел за спазването на човешките права.

“България третира македонския център като частна институция”

Скопският "Утрински весник" пише в петък, че Културно-информационният център на Македония в София е третиран официално в България като  частна институция, а не като институция на друга държава, която трябва да  бъде специално защитена, предаде БТА.

Вестникът посочва, че вандали оскверняват и крадат знамето, а полицията не иска да предприеме нищо. Разследването за последната кражба бе прекъснато за рекордно кратък срок, а за да бъде парадоксът още по-голям, за това не бяха информирани официално центърът или посолството, а по частна линия неговият ръководител Стефан Влахов Мицов. Той получил решението на домашния си адрес, а не в служебния офис.

Решението за приключване на разследването било изпратено на Мицов на 24 юли, веднага след "скандалното изказване" на българския  министър на външните работи  Ивайло Калфин, който обвини македонските власти  в агресия към българската нация и история, пише вестникът. 

"Само наивните ще повярват, че няма връзка между това изявление и решението на софийската прокуратура да прекрати разследването. Според "Утрински весник" официална София очевидно започва офанзива против Македония и по всякакъв начин се опитва да  урони достойнството на македонската държава". 

Впечатлението, че България третира центъра като частна институция, се получава и от мотивировката на Софийската районна прокуратура, в която се казва, че знамето е откраднато от владение на Стефан Влахов Мицов. Същевременно софийската прокуратура приема кражбата на македонското знаме като незначително престъпление, пише "Утрински весник", цитиран от БТА.    

Изданието отбелязва, че македонското посолство е изпратило протестна нота  до българското външно министерство, в което иска обяснение за това отношение на прокуратурата. 

Вестникът посочва, че от откриването на македонския културен център  преди малко повече от година македонското знаме е осквернявано и крадено три пъти.     

Културният център на Македония в София и на България в Скопие бяха открити лично от президентите на двете държави  Георги Първанов и  Бранко Цървенковски, които ги определиха като изключителна стъпка за  сближаването на двата народа.

Споделяне

Още по темата

Още от България