Шефът на македонския парламент катастрофира у нас

Шефът на македонския парламент катастрофира у нас

Автомобилът на председателя на македонския парламент Любиша Георгиевски е катастрофирал на пътен участък след Радомир в четвъртък, съобщиха от Националната служба за охрана (НСО) късно следобед. Ранен е водачът, причинил инцидента след неправилна маневра за изпреварване. Има и други пострадали лица, сред който и един служител на НСО. Членовете на македонската делегация са невредими.

Случайно или не, инцидентът е предизвикан от македонския гражданин с постоянно местожителство у нас Горан Стойновски (38 г.) От ОДП - Перник съобщават, че при гара Александър Димитров срещу кортежа се движели три цивилни коли по посока Кюстендил. Вторият автомобил предприел изпреварване, но като забелязал кортежа, се опитал да се върне обратно в собственото платно. Маневрата обаче била неуспешна, колата се завъртяла и се ударила в един от автомобилите на НСО, а след това и в този на Георгиевски.   

Любиша Георгиевски е в България за участие в Десетата международна конференция на Балканския политически клуб. Той получи и най-високото българско държавно отличие орден „Стара планина”.

Указът за награждаването му, издаден още през октомври 2004 г., е „за изключителен принос в развитието на двустранните отношения и по повод окончателното му отпътуване от страната”. Тогава Георгиевски приключва четиригодишния си мандат като посланик на Република Македония в България.

„Отличието е знак за намеренията на България да развива и занапред все по-активни отношения с Македония, да подпомага усилията ѝ за членство в ЕС и НАТО, да градим отношения, които да бъдат добър пример за всички останали държави в региона”, заяви Георги Първанов по време на церемонията. По думите на държавния глава Георгиевски е човек, който гради мостове на Балканите.

Любиша Георгиевски благодари за признанието, което било отражение на най-светлите идеали и стремежи за утвърждаване на една държава, която крачи напред по европейските пътища.

Георгиевски е почетен доктор по културология на Югозападния университет “Неофит Рилски” – Благоевград. Освен като дипломат, той е известен като драматург и писател. 

 

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?