Шефът на "Мел инвест" Десислава Танева ще бъде земеделски министър

Шефът на "Мел инвест" Десислава Танева ще бъде земеделски министър

Изпълнителният директор на "Мел инвест" АД Десислава Танева (37 год.) ще бъде новият министър на земеделието, а основният ѝ конкурент за поста Мирослав Найденов ще оглави парламентарната комисия по земеделието. Това съобщи във вторник лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов по време на срещата си с браншови организации на земеделците и животновъдите с думите “тук съм с екипа си, Деси ще ви е министър, а Миро – шеф на групата в парламента“.

Танева спечели мажоритарния вот в Сливен като кандидат на ГЕРБ, а преди влизането си в парламента бе председател на местния общински съвет.

По време на разговорите за съставяне на правителството част от хората в земеделския бранш са изразили своите опасения, че ако Танева стане министър, ще работи в условия на конфликт на интереси, научи Mediapool.

В момента холдингът "Мел инвест" чрез трите си дружества "Агро инвест България", "Болярка ВТ" и "Юниън трейд" управлява общо 61 фирми в страната. От тази си позиция Танева е близка до някои от най-големите играчи на земеделския пазар.

Бъдещият земеделски министър започва работа в "Мел инвест" на 24 години, а две години по-късно е назначена за изпълнителен директор. Холдингът инвестира в закупуване на земеделска земя, бази за зърно, туризъм и в пивоварна индустрия чрез "Болярка". Десислава Танева е избрана за Бизнесдама на 1998 година.

След срещата с фермерите Танева съобщи пред журналисти, че вече е подала молбата си за напускане от всичките фирми, в чието управление участва, като от някои дори вече била освободена.

По информация на Mediapool за нейното назначаване като ръководител на едно от ключовите министерства, през което минават най-голямата част от еврофондовете, е настоявал лично кметът на Сливен Йордан Лечков. На него тя дължи и влизането си в политиката.

На срещата с фермерите станаха ясни и двама от заместниците на Танева. Борисов попита браншовиците: “А Преслав познавате ли го?“. След утвърдителния им отговор, последва въпроса: “За зам.-министър искате ли го?“ и на последвалото “да“ заяви, “той ще ви е зам.-министърът“.

Преслав Борисов се оказа 32-годишен агроном, занимаващ се със зърнопроизводство, който е бил в евролистата на ГЕРБ и участва в браншовите структури. Още не е ясно какъв ще му е ресорът, защото зависи и от другите хора, които ще се включат в екипа на Танева.

Животновъдите веднага поискаха и свой представител в министерството, на което Найденов отвърна, че най-вероятно такъв ще стане Цветан Димитров.

С обявяването на Танева вече са ясни 7 министри от кабинета на Борисов. Към момента е известно, че Симеон Дянков ще е министър на финансите, Цветан Цветанов – на вътрешните работи, Йорданка Фандъкова – на образованието, Маргарита Попова – на правосъдието, Николай Младенов – на отбраната, Вежди Рашидов – на културата. Очаква се евродепутатът от ГЕРБ Румяна Желева да бъде посочена за министър на външните работи, а след това да бъде официално номинирана за еврокомисар и ако бъде одобрена от ЕК, да напусне МВнР и мястото ѝ да заеме Младенов, който бе основен кандидат за външен министър.

Междувременно председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов подаде във вторник "жокер" за още едно име от състава на новия кабинет. Министър на околната среда и водите по всяка вероятност ще стане бившият директор в министерството Нона Караджова.

Нейното име се завъртя из медиите като евентуални титуляри на МОСВ. Цветанов коментира пред БНТ, че за Нона Караджова предположенията са “изключително топли“.

Нона Караджова е дългогодишен и утвърден екоексперт. Тя е добре позната и в Брюксел като водеща преговорите по глава "Околна среда" в процеса на присъединяване на България към ЕС.

Нона Караджова бе директор на Дирекция "Стратегия, европейска интеграция и международно сътрудничество" в екоминистерството по време на кабинетите на ОДС и на НДСВ. С идването на последния кабинет на тройната коалиция тя, както и много други от шефовете на дирекции в министерството, не успя да се сработи с екипа на Джевдет Чакъров и стана консултант на Министерския съвет в областта на екологията.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?