Шефът на Мерк напусна консултативен съвет на Тръмп след събитията в Шарлотсвил

Кенет Фрейзиър

Главният изпълнителен директор на фармацевтичния концерн Мерк (Merck&Co) Кенет Фрейзиър е подал оставка от Американския съвет по предприемачество на президента Доналд Тръмп, заявявайки, че се противопоставя на нетолерантността и екстремизма, предаде Ройтерс.

При събирането на стотици бели националисти в южния щат Вирджиния през уикиенда избухна насилие и се стигна до жертви, след като автомобил се вряза в група контрапротестиращи, причинявайки смъртта на поне един човек.

Тръмп заяви, че са били въвлечени "много страни", с което предизвика критики от целия политически спектър, тъй като не осъди изрично крайната десница.

"Лидерът на Америка трябва да съблюдава фундаменталните ни възгледи, ясно отхвърляйки проявите на омраза, фанатизъм и групово превъзходство, които противоречат на американския идеал, че всички хора са създадени равни", посочва Фрейзиър в туита, с който съобщи за оставката си.

Няколко ръководители на водещи компании вече напуснаха различни консултативни съвети към Белия дом в знак на несъгласие с политиката на Тръмп, припомня Ройтерс. Сред тях са главният изпълнителен директор на Тесла (Tesla) Илон Мъск, шефът на Дисни (Disney) Робърт Айгър и бившият ръководител на Юбър (Uber) Травис Каланик.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят