Шефът на митниците изолиран от операцията на Капитан Андреево

С акцията вътрешният министър уязви стария си противник Ваньо Танов, премиерът и Дянков обаче го защитиха

Цветан Цветанов и Ваньо Танов. Сн. БГНЕС

Операцията на МВР на граничния пункт Капитан Андреево, при която митнически служители от една смяна бяха заловени в момента, когато си деляха парите от дневния рекет над минаващите товарни коли, е била организирана и извършена в пълна тайна от ръководството на Агенция "Митници". Това съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пред бТВ в петък.

В четвъртък бе съобщено, че след продължително следене и с използването на специални разузнавателни средства (следене и заснемане) са хванати в момента на деленето на събраните от една смяна рушвети 32-ма митничари, осем от които са били задържани.

Това, че ръководството на митниците не е знаело за провеждането на акцията и бе силно изненадано от нея, косвено бе потвърдено от обърканата реакция на директора на митниците Ваньо Танов, който в деня на операцията благодари на МВР и увери, че реформата във ведомството му дава резултати.

На това в петък Цветанов отговори язвително: "Разбира се, има си хас да не благодари на това, което свършихме", с което не скри публично известната неприязън между двамата.

Цветанов отрече обаче секретността на операцията да се дължи на обтегнатите му отношения с Танов, които са още от началото на мандата на правителството на Борисов, а според запознати - и от преди това - от времето, когато Танов оглавяваше ГДБОП.

"Вижте, какво е това конфликт? Да не би да... ние имаме изпълнение на служебните си задължения. За тази операция миналата седмица съм информирал премиера в общи линии в детайли...", обясни Цветанов.

Той допълни, че за операцията е знаел и вицепремиерът Симеон Дянков, който "пряк" началник на Танов. Цветанов го помолил "да не споделя информацията с никого от неговото министерство", което Дянков сторил.

Според Цветанов секретността е гарантирала резултата - да бъдат изненадани митничарите в момент, когато делят дневния рушвет.

Вицепремиерът смята, че това, което се извършва на Капитан Андреево, става най-малкото със знанието на митническите началници, но не се ангажира докъде се простира протекцията.

"И всъщност това е вече като манталитет и начин на работа, което, разбира се, че трябва да бъде изкоренено. Аз не искам да ви връщам във времето, когато, знаете, че имахме операции, които бяха свързани с бандеролите, фалшивите, които всъщност нанасяха голяма щета на републиканския бюджет от невнесените такси. И по този начин, когато се работи на един пункт, се създават предпоставки за допълнително ощетяване на републиканския бюджет от невнесените митнически сборове", обясни Цветанов, като напомни за старите операции на МВР в акцизни складове, които отново бяха извършени без знанието на ръководството на митниците.

Другият вицепремиер Симеон Дянков обаче защити Танов.

"Ваньо Танов е добър директор на Агенция "Митници", има доверието и подкрепата ми", каза по време на парламентарния контрол Дянков. "За три години Ваньо Танов направи повече в митниците, отколкото социалистите за 50 години", продължи той.

Дянков обаче отдаде дължимото и на операцията, като обаче в нея вмъкна и митниците. "Смятам, че акцията на ГКПП "Капитан Андреево" е безспорен успех за държавата и за самата агенция", каза той.

Към "защитата" на Танов се присъедини и премиерът Бойко Борисов, който коментира пред журналисти секретността на операцията с думите, че е бил в течение на всеки детайл от нея.

"Тази операция потвърждава напълно думите на директора на Агенция "Митници” Ваньо Танов, че митниците се нуждаят от освобождаването на много хора на различни длъжности”, каза Борисов.

Той заяви още, че "действията на МВР и прокуратурата ще подпомогнат вземането на важни решения от страна на Танов, който има пълната моя подкрепа”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?